5 + 5 vinkkiä koirien käsittelytoimiin

koiran kynsien leikkaus

Kynsien leikkaaminen, hampaiden harjaaminen, takin pukeminen, turkinhoito ja peseminen – siinä arjessa toistuvia toimia, jotka sisältävät enemmän tai vähemmän haastetta. Käsittelytoimet eivät helpotu pakottamalla koiraa, kuten olemme varmasti jokainen omakohtaisesti kokeneet. Niiden helpottamisessa ei kuitenkaan tarvitse aloittaa aina ihan alusta ja tyhjältä pöydältä, vaan rakentaa olemassa olevien taitojen päälle.

Tässä artikkelissa esitän kymmenen vinkkiä haastaviin tilanteisiin liittyen. Juttu sisältää videoita, jotka näet kun liityt jäseneksi!

1. Pelaa aina avoimin kortein!

Koiran huijaaminen ei ole hyvä idea. Sohvaan piilotetut kynsieleikkurit eivät saa aikaan asennemuutosta koirassa; päinvastoin – koira alkaa leikkaamisen ohella vältellä myös sohvaa. Koiralle tärkeintä on tietää, milloin on turvallista. Se haluaa tietää, milloin se voi luottaa omistajaansa ja milloin ei. Mikäli sinun täytyy tehdä koirallesi jotain väkisin, koeta säilyttää oma imagosi tahriintumattomana – et halua, että koirasi yhdistää sinua tai käsiäsi mihinkään epämiellyttävään.

2. Tehokkain koulutus perustuu omaehtoisuuteen

Koiran epäluuloisuus hälvenee parhaiten, kun sillä on aina mahdollisuus joko tulla käsittelyyn tai olla tulematta. Tällä omaehtoiuuden periaatteella on suuri merkitys myös ihmiselle; meille on helppoa hieman ylittää rajaa ja hieman voimakkaammin suositella koiralle treeniä, jos se ei ala edistyä. Omaehtoisuuden periaate on raadollinen ja armoton, mutta toimii, koska se lisää koiran turvallisuudentunnetta – koiran ei ole pakko tulla vaan se saa tulla. Tulematta jättäminen on myös ok ja hyväksyttävää.

3. Käytä mielikuvitusta palkkioissa

Silloin kun haluat nopeasti tuloksia, ole valmis investoimaan palkkoihin. Unohda tavalliset herkut ja kokeile jotain täysin uutta; maksamakkaraa, lihaa, kissanruokaa tai mitä ikinä keksit. Ja kuka sanoo, että palkkion pitäisi olla syötävää – aivan yhtä hyvin voit käyttää leikkiä ja riehumista palkkiona käsittelytoimenpiteissä.

4. Opeta kosketukselle merkitys

Meille koiran koskettaminen on usein itsestäänselvyys. Koiralla on kuitenkin aina asenne koskettamista kohtaan, ja voi olla, että koiran asenne vaihtelee tilannekohtaisesti. Se, että koiraan saa koskea silittämismielessä, ei vielä tarkoita mitään. Tilanne muuttuu täysin, kun meillä on koskettamisessa jokin tavoite tai aikomus. Pelkästään koskettamisen asennetta muuttamalla voit helpottaa monia toimepiteitä!

5. Pyydä lupa toimenpiteelle

Aiemmin ajattelin, että kynsien leikkaamisen on täytynyt olla koiralle todella miellyttävää, jotta se tulee sitä itse pyytämään. Nyt ajattelen, että pyytäminen on työkalu, jolla nopeutetaan koulutusta ja joka voidaan pitää mukana alusta asti. Luvan pyytäminen ja varsinkin koiralta luvan antaminen edellyttää luottamusta ja myös rakentaa sitä. Luvan pyytäminen osoittaa kunnioitusta koiran mielipidettä kohtaan ja se antaa koiralle tilaa olla.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Lue loput viisi vinkkiä VIP-jäsenenä.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?