Jaana Pohjola

Hei! Olen Jaana Pohjola, eläinkouluttaja ja eläinten käytösneuvoja sekä kaksijalkainen elainkoulutus.fin takana 🙂

Eläinkouluttajan työssäni ohjaan ihmisiä huomioimaan eläimet kokonaisuuksina, joiden oppimiseen vaikuttavat itse oppimistilanteen lisäksi eläimen elinolosuhteet ja sen virikkeellisyys, lajityypilliset tarpeet sekä eläimen psyykkinen hyvinvointi.

Työskentelen kaikkien eläinten kanssa. Mielestäni eri lajien kanssa puuhastelu avartaa näkemystä ja opettaa paljon muidenkin eläinten käyttäytymisestä. Kotona minulla onkin pieni eläintarha. Kanat, kanit, kissat, hevoset ja koira pitävät huolen siitä, että en pääse vapaa-ajallanikaan vieraantumaan eläinystävistä.

Minulla on hyvin käytännönläheinen ote eläinten kanssa toimimiseen. En keskity pikkuasioihin vaan osaan olla tyytyväinen siitä, että asiat menevät oikeaan suuntaan. Olen opiskellut eläinten käyttäytymistiedettä Portsmouthin yliopistossa, joten kaikilla tekemisilläni on myös vahva tieteellinen tausta. Minulle on tärkeää eläinkoulutusalan kehittäminen ja uusimman tieteellisen tiedon jakaminen kaikille eläinten kanssa tekemisissä oleville.

Kaikessa eläinten kanssa tekemässäni työssä taustalla on ajatus siitä, että eläin opettaa ihmistä eikä toisinpäin. Mielestäni eläin on aina oman hyvinvointinsa paras asiantuntija. Meidän ihmisten tehtäväksi jää vain tulkita eläintä oikein.

Arvot
Olen määritellyt toiminnalleni arvot, joiden pohjalta lähden rakentamaan yhteistyötä eläinten ja ihmisten kanssa.

Hyvinvointi
Eläimen hyvinvointi on lähtökohtana kaikessa työssäni. Hyvinvointi lähtee mielestäni kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta, jossa huomioidaan eläimen kokemus kaikissa tekemisissä.

Motivaatio
Kun motivaatio on kunnossa niin valmentajalla, eläimen ohjaajalla kuin myös eläimellä itsellä saadaan aikaiseksi parhaimmat tulokset.

Omaehtoisuus
Eläimen hyvinvointi paranee välittömästi, kun se kokee hallitsevansa tilanteen ja sen aloitekykyä tuetaan.

Valinnan mahdollisuus
Mitä enemmän eläin pystyy vaikuttamaan omaan ympäristöönsä ja toimintaansa, sitä helpompi sen on sopeutua siihen.

 

 

 

19 kommenttia kirjoitukseen “Jaana Pohjola

 • 17.6.2018 at 09:35
  Permalink

  Ongelmana koira, joka rähjää /raivoaa vastaantuleville koirille. Koira on 4 v. uros ja tätä on jatkunut lähes tuon 4 vuotta. Itse en ole enää vienyt koiraa hihnalenkeiile koska en jaksa sitä pidellä Mies käyttää koiran lenkillä aamulla omansa kanssa. Muutoin koira saa liikkua omalla tontilla vapaana.

  Omasta pihasta poistuttaessa se alkaa välittömästi koodata näkyykö missää ketään. Jos joku tulee kohti jostain suunnasta, se lähtee nelivedolla ja rähinällä kohti tulijaa ja mene suoraan iholle. Kuonokoppa on käytety. Nyt kuitenkin viimeisin asiantuntija käski jättämään kopan pois, koska se hänen mukaansa tuo lisää painetta koiraan. Tällä kouluttajalla käytiin muutama kerta. Lopputulos 0. Tämä koira tietää milloin tilanne on järjestetty ja osaa käyttäytyä mallikkaasti. Näitä on kyllä kokeiltu mutta ne ei toimi oikeassa elämässä. On treenattu siedättämällä ja namipalkalla, osaa olla hienosti ja käyttäytyä. Pakka leviää kuitenkin heti oikeassa tilanteessa ja silloin koiraa ei kiinnosta namit tai lelut, se ei ylipäänsäkään ole kuulolla.

  Itse en enää lähde koiran kansa lenkille. Olen lukuisia kertoja maannut tien reunassa vaatteet riekaleina ja käsivarret hapoilla pitämässä koiraa kiinni sen rähjätessä, ainoa ajatus päässä, että se ei saa päästää irti.

  Turhauttaa, masentaa, hävettää. Tilanne on jatkunut jo niin pitkään, että tälle enää tuskin voi tehdä mitään, ainoa vaihtoehto on laittaa se pois?

  Reply
  • 19.6.2018 at 10:35
   Permalink

   Yleensä aina tilannetta voi ainakin helpottaa – nelivuotias koira on vielä nuori! Onko teillä käynyt kouluttaja kotona?

   Reply
   • 19.6.2018 at 11:23
    Permalink

    Ei ole käynyt kouluttajaa kotona. Koiran kanssa harrastellaan kuitenkin tottishommia omassa pikkuryhmässä ja jäljestetään. Parilla kouluttajalla olemme käyneet ja mitään apua ei olla tähän ongelmaan saatu ja rahaa tähän on palanut kuitekin jonkin verrankin. Ohjeet ja neuvot ovat olleet myös sellaisia mitä tämän koiran kanssa ei pysty toteuttamaan: hihna löysällä, paineet pois. Namia tai leluja. Kun ne ei vaan toimi.

    Reply
 • 28.8.2018 at 09:31
  Permalink

  Meillä on 5,5 kk vanha duudeli. Pari viikkoa sitten toinen koira hyökkäsi yllättäen sen kimppuun, jolloin kynsi repeytyi irti. Hoidettu. / On ihmisiä kohtaan liiankin luottavainen, ylireagoiden hyppii vasten. Mutta sisällä reagoi käytävän ja ulkoa tuleviin ääniin syöksyen ovelta ikkunaan, muristen tai haukkuen häntä uljaassakaaressa ./ Jaanan ohjeet nyt otettu käyttöön, ettei reagoida. Tosin klo 4.15 täytyy yrittää hiljentää nameilla. Mutta jatkuva valppaana olo, namit taskussa, on rankkaa. Mitä tehdä tuolle reaktiivisuudelle?

  Reply
  • 28.8.2018 at 09:38
   Permalink

   Heippa, riippuu siitä, kuinka helposti haukkumisen voi keskeyttää (hyvällä tavalla). Mikäli sen voi keskeyttää, se kannattaa keskeyttää namilla ja samalla opettaa koiran menemään esimerkiksi omalle paikalleen, kun se kuulee ääniä.

   Reply
 • 30.9.2018 at 09:15
  Permalink

  Miten ihmisen pitäisi toimia tilanteessa, jossa hevosen paniikki käyttäytyminen on jo päässyt päälle, eli hevonen pyörii tai ryntäilee peloissaan?

  Reply
  • 1.10.2018 at 20:08
   Permalink

   Varmistaa oma ja muiden ihmisten turvallisuus ensin ja sitten yrittää laittaa tilanne jäähylle.

   Reply
 • 1.10.2018 at 02:00
  Permalink

  Minulla on kaksi nuorta leikattua uroskissaa jotka olivat aluksi hyviä ystäviä ja leikkikavereita, nyt vanhempi (Tofi 4 v.) hyökkäilee nuoremman (Purri 1,5 v) päälle niin ettei niitä voi pitää samassa tilassa. Ongelma alkoi muutama viikko sitten keskellä yötä ja eskaloitui huimasti. Tofi on aiemminkin hyökkäillyt aikuisen narttukissan päälle joka lähti toiseen kotiin. Meillä on aina ollut useita kissoja mutta tämä uros ensimmäinen joka hyökkäilee. Tofi on ihmisille todella ihastuttava kissa. Mikä on saanut sen hyökkäilemään?

  Reply
 • 1.10.2018 at 20:10
  Permalink

  En osaa sanoa, mikä on aiheuttanut hyökkäilyn, mutta suosittelen vahvaa virikeohjelmaa sen hallitsemiseksi. Ja paljon positiivisia kohtaamisia toisen kissan kanssa tai sen läsnäollessa.

  Reply
 • 2.10.2018 at 11:09
  Permalink

  Mulle on just tullut kissanpentu (naaras) reilun vuoden ikäisen leikatun kollin kaveriksi ja pentu sähisee kesken leikin, kolli lopettaa ja pentu jatkaa leikkimistä kollin kanssa (ei siis itse missäön vaiheessa lopeta vaikka kolli pysähtyy hetkeksi). Mistä tämä voi johtua? Pentu myös sähisee kun haluaa selvästi lopettaa leikin, mutta kolli ei tunnu enää huomaavan tai ymmärtävän, kun hetki sitten pentu sähisi vaikka halusi edelleen leikkiä. Kolli myös koittaa astua pentua vaikka tosiaan on kastroitu ja pentu ei ole vielä sukukypsä. Mistä tämä voi johtua?

  Reply
 • Pingback: Omaehtoisuutta oppimassa: Jaana Pohjolan Tyytyväinen koira, onnellinen omistaja-kurssi – Lystitassun

 • Pingback: Esikuvani – Koiranhetki

 • 27.1.2019 at 22:01
  Permalink

  Mielenkiintoinen sivusto! Hain apua kynsien leikkaamiseen. Ei onnistu lainkaan. Noidan kehä ja harjoitteleminen sen takia jäänyt. Otan linkistä vaarin ja Aloitan rauhoittamiseksi/rauhoittumisen oppimisella.

  Haluan jakaa aikoinaan Taina Auralta saamani ohjeen. Koira tuli minulle yli vuoden ikäisenä. Ei sitten Pentikäisen nähnyt toisia koiria, ei taajamasta kokemuksia, Ed. perheensä attachment traumaa (jätetty yksin pihalle, torjuttu laumasta/perhe yms). Ohje kuului: pidä toisiin koiriin aina niin iso etäisyys, mitä koiran pää kestää. Vaihdat suuntaa, jos etäisyys ei muutoin mahdollista. Menette muina miehinä pusikkoon yms. Yhteisen ajan myötä koiran luottamus minuun kasvoi, se sai myönteistä kokemusta, tiesi että se voi luottaa minuun. En ikinä olisi voinut uskoa että koiran käytös muuttuisi niin. Siinä meni aikaa, mutta olimme siinä yhdessä. Minä tiesin, ja koira tiesi, että vaikka se ei ikinä muuttuisi, se on ja pysyy minun koiranani. Koira vaistoaa omistajansa rakkauden ja sitoutumisen. Nyt pitäisi oppia että saisimme nuo kynnet leikattua.

  Reply
 • 28.1.2019 at 16:47
  Permalink

  Kiitos kommentista! Ja tsemppiä kynsiprojektiin 🙂

  Reply
 • Pingback: Kissojen tutustuttaminen – Eläinsuojelukipinä

 • 10.2.2019 at 18:32
  Permalink

  Hei, otimme viime kesänä aikuisen narttukissan löytöeläintalolta. Kissa on muuten kotiutunut todella hyvin mutta öinen naukuminen ja suoranainen huuto rasittaa. Kaikenlaisia konsteja olemme yrittäneet mutta mikään ei tunnu auttavan. Emme reagoi öiseen huutamiseen ja olemme miettineet pitäisikö myös päivällä tapahtuva naukuminen jättää huomioimatta. Vai auttaisiko toisen kissan seura? Pelottaa jos kuitenkin mennään ojasta allikkoon ja kissat eivät tulekaan toimeen ja alkavat naukumaan yhdessä!

  Reply
  • 10.2.2019 at 21:35
   Permalink

   Mieti ensin mitä kaikkea kissan päivään kuuluu? Kissa on hämäräaktiivinen ja yöllä huutaminen on tavallaan normaalia aktiivisuutta. Kokeile järjestää sille kissamaisia puuhaa, löydät vinkkejä tältä sivustolta kun haet kissan virikkeet. Kaveri ei ole huono idea sekään, se tarjoaa rikkautta sosiaaliseen ympäristöön.

   Reply
 • Pingback: Kissalle kaveri? – Eläinsuojelukipinä

 • 30.4.2019 at 14:02
  Permalink

  Meille tuli 5kk ik. Venäjältä mieheni hakemana Espanjanmastiffinarttu, ja tykkää miehistä, naisista ei, 6kk alkoi mun pureminen, ja jatkuu, kun jo 1v. Eli en saa liikkua tontilla vaan hyökkää ja puree, hyppii päälleni ja kyttää. Kokeiltu on namit yms. muttei auta, ne kun loppuu, alkaa hyökkäily. Epäilen että pentuna joku kennelissä kaltoinkohdellut sitä. Nainen. Ruoka-agre on myös. Pelkoagreksi itse sen olen luokitellut. Miestäni jumaloi. Lapsista tykkää, mutta mua puree. En pelkää sitä. En tiedä lopettaako tuota koskaan. Ei kiva elää tuollaisen kanssa. Silti en haluaisi periksi antaa.

  Reply

Mitä mielessä?