Aikaiset kokemukset vaikuttavat koko elämään
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koirien sosiaalistumiskausi on keskimäärin 3-12 viikon iässä. Tämän aikana ja jo ennen kolmen viikon ikää tapahtuvilla asioilla näyttää olevan varsin suuri vaikutus koiran tulevaisuuteen.

Italialais-Englantilaisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten koirien emotionaaliseen kehitykseen vaikuttaa pikkupentuaikainen ympäristö sekä käsittely. Tutkimukseen osallistui 43 pentua seitsemästä eri pentueesta ja eri roduista. Osa pentueista asui ammattilaiskasvattajien luona kenneleissä ja osa perheiden luona kotiolosuhteissa.

Puolet kaikista pennuista kävi läpi käsittelyohjelman, joka alkoi kolmen päivän ikäisenä ja päättyi 21 päivän ikäisenä. Käsittelyyn kuului pennun nostaminen käsittelijän syliin lähellä emoa ja hellää hierontaa koko vartalolle sekä selkä- että vatsapuolelta viiden minuutin ajan.

Ne pennut, joita oli käsitelty, olivat testitilanteissa rauhallisempia ja itsevarmempia kuin käsittelemättömät pennut. Aikaisella käsittelyllä on positiivisia vaikutuksia koiran myöhempään käyttäytymiseen. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että käsittelyn lisäksi pentujen käyttäytymiseen vaikuttaa ympäristö. Kennelympäristössä tärkeitä ärsykkeitä voi olla liian vähän.

Kasvattajalla on pennun koko elämään valtava merkitys. Sen lisäksi, että pentujen fyysisestä terveydestä huolehditaan, tulevaisuudessa asiakkaat edellyttävät yhä enemmän pentujen emotionaalisista tarpeista huolehtimista. Pentujen elämään vaikuttavat merkittävästi kasvattajan koiranpito-olosuhteet, pentujen käsittely sekä oikea-aikainen sosiaalistaminen.

Ei ole perusteltua kasvattaa pentueita ulkorakennuksissa hälinästä eristettyinä. Ei ole perusteltua olla päästämättä ihmisiä katsomaan pentuja ennen viidettä ikäviikkoa. Ei ole perusteltua suojella pentuja ärsykkeiltä. Aikainen ympäristö ja käsittely saattavat olla koirallesi yhtä tärkeitä elämän eväitä kuin riittävä madottaminen ja rokotukset – vaadi kasvattajaltasi ammattitaitoa.

Gazzano, Mariti, Notari, Sighieri, McBride (2008), Effects of early gentling and early environment on emotional development of puppies, applied animal behaviour science 110: 294-304.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?