Aistivirikkeitä hevosille

Hevosten hyvinvointi pyörii paljon karkearehun, kavereiden ja kävelyn ympärillä. Nämä kolme Koota muodostavat perustan, joka monelle hevoselle on erittäin tärkeä. On kuitenkin myös muita asioita, joilla hevosen elämänlaatua voi parantaa. Osa näistä asioista on aineettomia ja helppoja toteuttaa sekä tutkitusti tehokkaita!

Virike on huono sana, mutta parempaakaan ei ole keksitty. Ehkä rikastaminen voisi olla kuvaavampi termi – virikkeiden tarkoituksena on rikastaa hevosen elämää monilla tavoilla. Hevosen käyttäytymisen rikastaminen näkyy hevosen ajankäytössä: rikastaminen voi vähentää hevosen passiivista paikoillaan seisomista, mikä taas parantaa hevosen terveyttä sekä psyykkisesti että fyysisesti. Rikastaminen siis voi vaikuttaa siihen, että hevonen päättää kävellä enemmän, eli toteuttaa itse yhtä kolmesta koosta.

Virikkeiden eli rikastamisen ajatus on siinä, että hevonen itse tekee valinnat toimia jollakin tavalla, rikastamalla luodaan vain puitteet. Rikastamisen eli virikkeiden tarkoituksena on aina lisätä hevosen hyvinvointia sillä tavalla, että olosuhten muutos aiheuttaa hevosessa omaehtoista motorista toimintaa tai käyttäytymistä.

Hevosen juoksuttaminen ei edellä mainittujen tarkoitusten mukaan ole virike, mikäli hevonen ei itse päätä liikkua. Itse asiassa juoksuttaminen voi joskus pahimmillaan olla hevosen hyvinvointia heikentävä ratkaisu, mikäli a) hevonen ei itse halua juosta ja b) sille aiheutetaan pelkoa kepillä. Mikäli hevonen haluttaisiin saada juoksemaan rikastamismielessä, sille tulisi järjestää jokin sellainen olosuhteen muutos, joka saisi hevosessa itsessään aikaan halun juosta ja vieläpä niin, että tunnetila taustalla olisi positiivinen.

Mitä hyötyä virikkeistä on?

Virikkeiden avulla tarjotaan vankeudessa eläville eläimille mielihyväkokemuksia ja lisätään niiden lajityypillisen käyttäytymisen määrää. Virikeillä vaikutetaan myös käyttäytymisen monimuotoisuuteen, eli rikastetaan eläimen käyttäytymisen kirjoa. Esimerkiksi risujen vieminen tarhaan on loistava tapa rikastaa hevosen käyttäytymistä; hyvin usein risujen vienti saa aikaan omaehtoista toimintaa hevosessa, kun se tutkii ja maistelee niitä. Lisäksi sen käyttäytyminen tulee suhteellisesti monimuotoisemmaksi, kun se riipii oksia, jota se ei ennen vientiä ole ehkä voinut tehdä.

Eläinten virikkeiden voimaa usein aliarvioidaan ja niiden tarjoamiseen liittyy edelleen paljon pelkoja; mitä jos se ei enää hyväksykään vanhaa tyyliä tai mitä jos se nyt tottuu liian hyvään, pitääkö sitten aina olla jotain sirkusta. Kuitenkin me omasta kokemuksesta voimme tietää, kuinka kivoja pienetkin asiat voivat olla ja kuinka paljon hyvää mieltä pienistä arjen asioista voi saada.

Virikkeillä on vaikutusta eläinten mielialaan, niiden hermosolujen määrään, aivojen kokoon ja kasvunopeuteen. Virikkeiden ja rikastamisen avulla siis voidaan vaikuttaa hevosen tunteisiin, oppimiseen ja muistiin sekä toipumisnopeuteen. Lisäksi niiden avulla voidaan ylläpitää hyvää mielenterveyttä, arjen aktiivisuutta sekä sopeutumista erilaisiin muutostilanteisiin.

Mitä ovat aistivirikkeet?

Aistivirikkeet on yksi keskeinen virikeryhmä, joka pitää sisällään eri aistein havaittavia asioita, jotka aiheuttavat hevosessa omaehtoista motorista toimintaa. Virikkeen rikastava vaikutus ei rajoitu pelkkään tarjoiluhetkeen, vaan se voi tuottaa suuren mielihyväkokemuksen, joka vaikuttaa hevoseen pitkäänkin. Rikastamalla voidaan siis tarjota erilaisia kokemuksia, joko hetkellistä hyvää oloa tai hyvää mieltä pidemmäksi aikaa. Aistivirikkeet on ryhmänä aliarvioitu, koska pääpaino on viime aikoina ollut ruokintaratkaisuissa ja muissa hyvin aineellisissa vaihtoehdoissa.


VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi erilaisia aistivirikkeitä hevosille.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

2 vastausta artikkeliin “Aistivirikkeitä hevosille

  1. Inari sanoi:

    Mistä täältä löytyy nykyään linkki kissojen oikeaan tutustuttamiseen ?

Mitä mielessä?