Ajatteleeko hevosesi eteenpäin?

Hevonen liikkuu kahdesta syystä: kohti jotakin tai pois jostakin. Tämän perussyyn voi skaalata suuremmaksi ja pienemmäksi; lopulta melkein kaikessa on kyse tästä samasta asetelmasta. Kepillä hevosta on helppo motivoida; hevonen alkaa koulutuksen edetessä ajatella kepistä poispäin, eli yleensä eteenpäin. Mutta onko sama ilmiö saavutettavissa ilman keppiä, porkkanalla?

Usein palkkioiden käyttäjä huomaa melko nopeasti, että hevosen palkitseminen on kätevää hoitotoimissa ja erikoistilanteissa, kuten lastaamisessa. Osittain kätevää se on myös taluttaessa. Mitä vähemmän taustalla on kokemusta palkitsemisesta, sitä vähemmän kätevää se on esimerkiksi ohjasajossa, ajaessa, juoksuttaessa tai ratsain. Suurin ongelma liittyy hevosen jumittamiseen ja makupalojen kärttämiseen; hevonen kurvaa eteen, pysähtelee, tulee luokse, peruuttaa ynnä muuta rasittavaa.

Tilannetta voi väistää käyttämällä avustajaa, joka hoitaa palkitsemisen. Mikäli janan molemmissa päissä seisoo ihminen palkat taskussaan, hevonen kyllä mielellään liikkuu näiden välillä. Ongelma siirtyy sitten seuraavaan vaiheeseen, eli siihen kun ollaan yksin. Tässä kohtaa viimeistään pitäisi laittaa palkitsemisen perusteet kuntoon.

Tilanteissa, joissa ollaan hevosen päällä, takana tai sivulla, ei välttämättä ole mahdollista pelata palkkion suunnalla, ellei käytössä ole heinäkasan tapainen etäpalkkio. Aktiivisuudesta voidaan hevosta toki palkita, mutta se voi aiheuttaa sahaamista, kun palkka kuitenkin tulee ihmisen taskusta. Yksi tapa ratkaista asia on käyttää ns. puolittaisia kohteita.

Siinä missä kepin suhteen rakennetaan aktiivisuutta kepistä poispäin, puolittaisilla kohteilla rakennetaan vastaavaa aktiivisuutta jotakin kohti. Mutta mitä kohti? Ratsastuskentällä ei suuremmin ole mitään määränpäitä, joten niitä joutuu keinotekoisesti tuottamaan. Ennen kuin joudut tilanteeseen, jossa sinun täytyy kannustaa hevosta liikkumaan poispäin taskussasi sijaitsevasta palkasta, käytä hetki aikaa ennakkovalmisteluun ja opeta hevoselle pari tukitaitoa.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi ohjasajaessa hyödynnettävien kartioiden opettamisen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?