Koiran hankkiminen on jännittävää ja hauskaa. Hankkiipa sitten pennun tai aikuisen kodinvaihtajan, kannattaa kaikesta innostuksesta huolimatta säilyttää maltti ja antaa kunnolla aikaa kotiutumiselle. Mikäli koira ei ole ehtinyt tutustua kotinurkkiinsa, se saattaa säikähtäessään ja irti päästessään paeta, eikä osaa kotiin. Koira on pitkäikäinen perheenjäsen, ja turvallisuuden takia alussa kannattaa pysyä tutuissa ympyröissä, kunnes voi laajentaa piirejä.
Pennun tai aikuisen koiran tulo perheeseen on ihmisille positiivinen stressinaiheuttaja. On hyvä pitää mielessä, että koiralle muutos on aina monin verroin suurempi. Lisäksi muutos aiheuttaa koirassa aina stressiä, vaikka muutos olisikin parempaan. Pennulle vieroittaminen emosta ja muutto uuteen kotiin on elämän kenties suurin stressitilanne. Aikuiselle kodinvaihtajalle muutto on myös iso juttu, vaikka se muuttaisi huonoista oloista rakastavaan perheeseen.
Joka tapauksessa uuden omistajan on varauduttava siihen, että kotiin saapuu stressaantunut eläin, jonka tasaantuminen ja kotoutuminen tulee kestämään jonkin aikaa. Koirat ilmentävät stressiä eri tavoin; vaikka koira näyttäisi heti kotiutuvan, sen voi siitä huolimatta olettaa kokevan stressiä. Vaikka koira vaikuttaa olevan ensimmäisenä päivänä heti kuin kotonaan, se ei ole vielä tottunut uuteen ympäristöön. Koiran kotouttamiseen on varattava aikaa, jotta voidaan välttyä ikäviltä yllätyksiltä.
Ikävin mahdollinen yllätys on se, että koira syystä tai toisesta karkaa. Silloin, kun koira on tottunut omistajaansa ja kotiinsa, sitä sitoo lenkillä taluttajaan ja paikkaan muutkin asiat kuin pelkkä hihna. Niin pitkään, kun koira ei ole tuttu a) uuden omistajansa ja b) kotipiirinsä kanssa, ollaan pelkän hihnan varassa. Pelkän hihnan varassa oleminen on vaarallista, koska pelästyessään koira pääsee helposti valjaista tai pannasta irti. Karkaamiset ovat vältettävissä, kun osataan ottaa kotouttaminen oikein. Koira hankitaan pysyväksi perheenjäseneksi, siksi kiirettä ei kannata pitää. Mitä paremmin kotoutus valmistellaan, sitä pienemmät riskit ovat karkaamiseen ja muihin konfliktitilanteisiin.
Kuinka pitkään koiran kotiutuminen sitten kestää?
Se riippuu yksilöstä. Kolmen kuukauden nyrkkisääntö on mielestäni hyvä. Kolmen kuukauden jälkeen koira on yleensä tutustunut kotiinsa ja pitää sitä oikeasti kotinaan, sekä tutustunut omistajiinsa ja kykenee luottamaan heihin eli ennakoimaan heidän toimiaan. Joka tapauksessa muutamat ensimmäiset päivät menevät täysin tottumiseen ja stressaamiseen, ja silloin ei kannata järjestää mitään ylimääräistä. Vaikka monessa lähteessä korostetaan rutiineja ja niiden luomista, niitä ehtii järjestää myöhemminkin.
Juuri kotia vaihtanutta koiraa ei missään tapauksessa kannata lähteä viemään hihnalenkille lenkkeilymielessä – on paljon muitakin tapoja aktivoida koiraa turvallisissa kotioloissa. Kotinurkkiin tutustumisessa on aivan tarpeeksi tekemistä – kauemmas ehtii myöhemminkin. Aikuisen kodinvaihtajan kanssa tiedot koiran historiasta tai käyttäytymisestä voivat olla hyvinkin puutteellisia; tästä syystä on hyvä itse toimia olettaen, että koira on erittäin stressaantunut ja erittäin arka. Tällöin ei tule tehneeksi ylilyöntejä, koska pienikin asia voi säikäyttää koiran todella pahasti, ja kun se säikähtää itselleen vieraassa ympäristössä, se ei osaa kotiin eikä tule luokse kutsuttaessa, koska se ei ole ehtinyt tutustua vielä omistajaansakaan. Vara ei kaada venettä tässäkään tapauksessa – jos varaudutaan pitkään kotiutumisaikaan, prosessin nopeus voi tulla iloisena yllätyksenä.
Motivoituneena lenkittäjänä ja innostuneena sosiaalistajana kannattaa pitää pää kylmänä, jotta kaikki menisi mahdollisimman hyvin. Jos miettii, miten ihminen toimii muuttaessaan uuteen asuntoon, niin voi nähdä monia yhtäläisyyksiä koiran kotiutumiseen. Alkuun siivotaan ja järjestellään tavaroita, sitten vasta aletaan tutustua lenkkimaastoihin. Koiran sosiaalistaminen on todella tärkeää, mutta se alkaa aina kotoa. Oma koti ja oma omistaja ovat koiralle erittäin tärkeitä tukikohtia, niihin tutustumiseen kannattaa panostaa eniten.
VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron, mihin kahden ensimmäisen viikon aikana kannattaa keskittyä.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron, mihin kahden ensimmäisen viikon aikana kannattaa keskittyä.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.