Ajatuskin stressaa
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Eläimet odottavat asioita samalla tavalla kuin mekin – asiasta riippuen joko kauhulla tai innolla. Hammaslääkäriin meno pilaa koko päivän, kun taas loman alkaminen pelastaa koko viikon.

Hevosia testattiin uudessa ympäristössä niin, että ne vietiin ensimmäistä kertaa kävelytyskoneeseen. Jo varsinaista käsittelyä edeltävät tapahtumat (ihminen oli tallissa, valmisteli varusteita, valmisteli hevosia ym.) aiheuttivat hevosissa valppautta ja levottomuutta. Ei siis pelkästään kävelykoneeseen meno vaan kaikki sitä edeltävät tapahtumat.

Eniten reagoivat täysiveriorivarsat (testissä oli täysiveritammoja ja oreja sekä arabioreja ja tammoja, kaikki alle kolmevuotiaita).

Aina sanotaan, ettei hevonen opi ellei se ole rento. Tämä tavoite on helpommin sanottu kuin tehty. Kuinka alusta kaikki sitten pitää aloittaa, jos pelkkä odotus mahdollisesta tulevasta harjoituksesta stressaa hevosta?

Ehkä tätä täydellistä stressittömyyttä ei voida saavuttaa. Voidaan kuitenkin muuttaa käytäntöjä siten, että hevonen stressaa vähemmän. Ei anneta hevosen kiehua karsinassa ja kerätä kierroksia, otetaan rauhoittava kumppani mukaan harjoituksiin ja toimitaan itse mahdollisimman ennakoitavalla tavalla. Lisäboonusta olisi, jos hevosella olisi positiivisia mielikuvia ja odotusarvoa vaikkapa suitsiin, käsittelijään, harjaamiseen tai riimuun liittyen.

Janczarek & Kedzierski (2011), Emotional responsse to novelty and expectation of novelty in young race horses, Journal of equine veterinary science.

Lue myös:

Ratkaisu on rauhoittaminen

Ei se anna kiinni

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?