Aktiivinen kissa – herätä uinuva peto

Oletko jo kokeillut kaikki mahdolliset aktivointikikat? Onko kissastasi tullut mukavuudenhaluinen pullukka, joka mielellään makailee ja näyttää nauttivan elämästään passiivisesti? Liikkumattomuuteen taipuvainen kissa ei heti muutu atleetiksi, mutta pienilläkin toimilla voidaan saada suuri vaikutus aikaiseksi.

Kissa on perusluonteeltaan aktiivinen saalistaja, mutta se sopeutuu yllättävänkin usein sohvaperunan rooliin ja käyttää nukkumiseen ja lepäämiseen huomattavan osan ajastaan. Lepoa kissa toki tarvitseekin reilusti, mutta varisnkin painonhallinnan kannalta olisi tärkeää saada kissaa myös liikkeelle ja nostamaan sykettä.

Hyvinvointi on kokonaisuus

Hyvinvointi on kissan oma kokemus sen elämänlaadusta. Siihen liittyy fyysinen terveys ja psyykkinen tyytyväisyys. Kissan elämää voi rikastaa monella tavalla – usein erilaiset virikkeet liittyvät kissan tilankäyttöön, ruokintaan tai lepoon. Kissoille on tarjolla monenlaista kiipeilypuuta ja hyllyä, ruokintaratkaisuja ja erilaisia lepomökkejä. Näissä kaikissa tarkoitus on se, että kun kissan ympäristöön tuodaan mitä tahansa, mikä aikaansaa kissassa jotakin toimintaa, kissan hyvinvointi paranee.

Virikkeiden tarkoituksena on aina lisätä kissan hyvinvointia, eli virikkeet suunnitellaan aina niin, että niiden käyttö perustuu omaehtoisuuteen ja että niiden käyttö tuottaa kissalle mielihyvää. Mielihyvä on avainsana, kun suunnitellaan kissalle ajankäytöllisiä muutoksia. Vaikka me ihmiset saatamme ajatella, että omaa terveyttämme ja hyvinvointiamme me voisimme lisätä pakotetulla liikunnalla, kissan kohdalla tämä ei päde.

Mikäli aktiivisuus ei lähde kissasta itsestään, idean voi unohtaa saman tien. Kaiken aktivoivan toiminnan pitäisi olla kissan oma idea ja lisäksi vielä tuottaa mielihyvää. Nämä vaatimukset asettavat melkoisia haasteita omistajalle.

Virikkeet aktivoivat kissaa monella tavalla

Voisi kuvitella, että aktivointi tähtäisi nimen omaan kissan aktiivisen ajan lisäämiseen. Tämä on lopputulos, ei varsinainen tavoite tai tehtävä. Kello kädessä tehtävät toimet eivät välttämättä kanna hedelmää, vaan tärkeämpää on toiminnan laatu. Mitä hauskempaa kissalla on, sitä lyhyempi aika riittää. Tämä on moneen kertaan todettu, kun on esimerkiksi verrattu kissan ulkoilun ja temppukoulutuksen tehoa; ainakin oma kokemukseni on se, että temppukoulutuksessa muutama minuutti riittää tuottamaan kissalle saman fiiliksen kuin ulkoilussa puoli tuntia.

Parhaimmillaan virikkeet ovat vaihtuvia ja kiinnostavia, jopa kausiluonteisia. Niiden mielihyvävaikutuksen huomaa sekä virikkeen aikana että sen jälkeen. Esimerkiksi leikkihetki tuotata kissalle hyvää oloa pidemmäksi aikaa ja hyvä olo voi näkyä esimerkiksi nukkumisen laatuna tai turhautumisen vähenemisenä pitkään leikkiajan jälkeen. Yksittäinen leikkihetki voi vaikuttaa kissaan huomattavan paljon, ja se juuri on virikkeiden perimmäinen tarkoitus; tuottaa mielihyväkokemuksia ja sitä kautta lisätä kissan hyvinvointia!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi kissan aktivointia leikin keinoilla.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?