Aktivoiva arki ja rutiinit kaneille – hyvinvointia helposti

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Eläinten päivittäisiä hoitotoimia ovat siivous, ruokinta ja seurustelu. Näitä kannattaa yhdistellä jos haluaa säästää aikaa ja omaatuntoa. Hyvälaatuinen heinä ja puhdas vesi ovat pupujen tärkeimmät, mutta ne kaipaavat älykkäinä eläiminä myös päänvaivaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Virikkeet ja aktivointi eivät ole vain bonusta niille päiville kun jaksaa nähdä vaivaa, vaan ne voidaan helposti ottaa huomioon päivittäisissä hoitotoimissa.

Kaikki tietenkin lähtee siitä, että on perustiedot siitä, miten kani haluaa elämänsä elää ja mikä sille on tärkeää. Tässä kohtaa kannattaa laittaa sivuun se klassinen kanihäkkikuva, joka on saattanut joskus piirtyä verkkokalvoille, eli tehdashäkki, jossa vessalaatikko, piilokoppi ja heinähäkki. On pupun kannalta hauskempaa, jos ottaa lähtökohdaksi sen, miten se eläisi “vapaana”.

Kani on hämäräaktiivinen yhdyskuntaeläin, joka laiduntaa, loikkii ja kaivaa tunneleita yli jalkapallokentän kokoisella alueella. Näin hyvin hyvin tiivistetysti. Tästäkin saa kuitenkin käsityksen siitä, mistä kaikesta kannin päivä voisi parhaimmillaan koostua. Se tieto taas auttaa suunnittelemaan sekä olosuhteet, että päivärutiinin.

Harva pystyy järjestämään täysin kanityypilliset olosuhteet; aina joudutaan tekemään kompromisseja. Kuitenkin kanille tärkeät elementit on mahdollista järjestää kun mielenkiintoa löytyy. Puuttuvaa tilaa tai muita tekijöitä voi korvata muilla asioilla – esimerkiksi kouluttaminen on hyvä tapa aktivoida kania.

Parhaimmillaan kaninhoidossa voi yhdistää siivouksen, virikkeet ja ruokinnan sekä seurustelun, kun miettii niitä pieniä asioita, joita joka päivä joka tapauksessa tekee. Jos niitä voi tehdä eri tavalla, vaikkapa siivotessa vaihtaa tavaroiden paikkaa tai ottaa tavaksi kouluttaa tai päästää jaloittelemaan, uusista rutiineista hyötyvät sekä pupu että omistaja.

Liity jäseneksi, niin näet videon kanien päivittäisestä aktivoinnista ja näet ideat helpoimmista virikkeistä 🙂

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?