Aktivoiva arki ja rutiinit kaneille – hyvinvointia helposti

Eläinten päivittäisiä hoitotoimia ovat siivous, ruokinta ja seurustelu. Näitä kannattaa yhdistellä jos haluaa säästää aikaa ja omaatuntoa. Hyvälaatuinen heinä ja puhdas vesi ovat pupujen tärkeimmät, mutta ne kaipaavat älykkäinä eläiminä myös päänvaivaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Virikkeet ja aktivointi eivät ole vain bonusta niille päiville kun jaksaa nähdä vaivaa, vaan ne voidaan helposti ottaa huomioon päivittäisissä hoitotoimissa.

Kaikki tietenkin lähtee siitä, että on perustiedot siitä, miten kani haluaa elämänsä elää ja mikä sille on tärkeää. Tässä kohtaa kannattaa laittaa sivuun se klassinen kanihäkkikuva, joka on saattanut joskus piirtyä verkkokalvoille, eli tehdashäkki, jossa vessalaatikko, piilokoppi ja heinähäkki. On pupun kannalta hauskempaa, jos ottaa lähtökohdaksi sen, miten se eläisi ”vapaana”.

Kani on hämäräaktiivinen yhdyskuntaeläin, joka laiduntaa, loikkii ja kaivaa tunneleita yli jalkapallokentän kokoisella alueella. Näin hyvin hyvin tiivistetysti. Tästäkin saa kuitenkin käsityksen siitä, mistä kaikesta kannin päivä voisi parhaimmillaan koostua. Se tieto taas auttaa suunnittelemaan sekä olosuhteet, että päivärutiinin.

Harva pystyy järjestämään täysin kanityypilliset olosuhteet; aina joudutaan tekemään kompromisseja. Kuitenkin kanille tärkeät elementit on mahdollista järjestää kun mielenkiintoa löytyy. Puuttuvaa tilaa tai muita tekijöitä voi korvata muilla asioilla – esimerkiksi kouluttaminen on hyvä tapa aktivoida kania.

Parhaimmillaan kaninhoidossa voi yhdistää siivouksen, virikkeet ja ruokinnan sekä seurustelun, kun miettii niitä pieniä asioita, joita joka päivä joka tapauksessa tekee. Jos niitä voi tehdä eri tavalla, vaikkapa siivotessa vaihtaa tavaroiden paikkaa tai ottaa tavaksi kouluttaa tai päästää jaloittelemaan, uusista rutiineista hyötyvät sekä pupu että omistaja.

Helpoimmat virikkeet kaneille:

  • Anna päivittäinen tuoreruoka ja pelletit ilman kuppia. Voit antaa sen koulutuksen yhteydessä, piilotettuna (kanilla on loistava taito löytää piilotetut herkut), vessapaperihylsyistä, pahvilaatikoista, oksilta, älypeleistä, kuljetusboksista, kynsileikkureiden vierestä jne.
  • Pupun elämä pyörii syömisen ympärillä, siksi ruokinta on helppo tapa myös aktivoida kania. Se käyttää jopa 70 % ajastaan syömiseen. Anna vaihtelevaa ruokaa heinän lisäksi; varpuja, oksia, isompia rankoja ja muita terveellisiä herkkuja.
  • Vaihda järjestystä. Kun vaihdat kanihuoneen järjestystä, mittaa joskus, kuinka pitkään pupu käyttää paikkojen tutkimiseen. Vilteistä ja lakanoista saa tehtyä korkeita piiloja, joissa kani viihtyy. Jos se ei käytä piilomökkiään, tee siihen toinen uloskäynti ja saatat yllättyä. Kani ei tarvitse heinätelinettä aina samassa paikassa, vaan se pitää enemmän ruuan etsimisestä. Jos kani on huono syömän heinää, kokeile lisätä heinäpisteitä, jotta pupu saa syödä myös eri asennoissa: kurottamalla, maasta, piilossa ja niin edelleen.
  • Kierrätä tavaraa. Kani voi innostua pienistäkin jutuista, mutta mitä tutummaksi ne tulevat, sitä vähemmän ne kiinnostavat. Tarjoa joskus koivuhalko tutkittavaksi tai laita tunneli hetkeksi pois ja tuo se uudelleen esille, se kiinnostaa heti enemmän.
  • Pahvilaatikoita saa monesta paikasta ja niitä voi muunnella ja tuunata loputtomasti. Laatikon voi täyttää heinällä tai fleecellä, siihen voi tehdä reikiä, sinne voi laittaa purua, niitä voi liittää toisiinsa ja tehdä tunnelin, vain mielikuvitus on rajana.
  • Kouluta kania. Kouluttamisen ei tarvitse olla hifistelyä, kädestä ruokkiminen on kouluttamista ja kesyttämistä. Opeta turhia tai hyödyllisiä temppuja, kouluttamiseen jää koukkuun!

 

Mitä mielessä?