Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koirilla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia lasten kehittymiselle. Koiria käytetään yhä enemmän kouluavustajina ja terapiaeläiminä. Monille koirille lasten kanssa oleminen saattaa kuitenkin olla hankalaa, koska lasten tekemisiä on vaikea ennakoida luotettavasti.

Japanilaistutkimuksessa tarkasteltiin, miten vaikuttaa koirien ja lasten yhteiseloon aikainen altistaminen. Koiran sosiaalistumiskausi on rodusta riippuen kolmen ja kahdentoista ikäviikon välillä; tänä aikana koira on avoin uusille ärsykkeille ja muistaa tässä iässä saadut positiiviset kokemukset aikuisenakin.

Tutkimuksen mukaan ne koirat, jotka olivat altistuneet lapsille sosiaalistumisen kautena, olivat luontevampia lasten seurassa ja osoittivat vähemmän aggressiivisuutta sekä rauhoittuivat nopeammin kuin ne koirat, joilla ei ollut lapsikontakteja pentuna.

Koiranpentu kannattaa totuttaa lapsiin mahdollisimman nuorena. Kasvattajan vastuu on koiran sosiaalistamisessa melko suuri, koska suurimman osan sosiaalistumiskaudesta koira asuu kasvattajan luona. Pentua ei kuitenkaan pidä jättää valvomatta lasten seuraan eikä lasten leikkikaluksi (kuten ei vanhempaakaan koiraa).

On syytä huomata, että ensimmäisten lapsikontaktien pitäisi olla koiran kannalta positiivisia. Sitäkin valitettavasti kuulee, että lapsia neuvotaan kurittamaan koiraa, jotta koira heitä kunnioittaisi. Näin ei tulisi miloinkaan toimia. Koiran hyvinvoinnista huolehtiminen ja vastuu sen kouluttamisesta kuuluu aina aikuiselle.

Arai, Ohta (2009), The importance of dogs having contact with children during the canine socialization period, Journal of veterinary behavior 2: 94-95.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?