Annatko koirasi voittaa?
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kannattaako koiran kanssa ylipäänsä leikkiä? Pitääkö leikkiä tietyllä tavalla jotta voit ylläpitää omaa asemaasi laumassa? Joissakin koiraoppaissa kehotetaan välttämään esim. vetoleikkejä tai ainakin varmistumaan, ettei koira niitä pääse voittamaan. Voittaessaan koira voisi oppaiden mukaan kehittää dominanssin omistajaansa nähden.

Southamptonissa tehdyn tutkimuksen mukaan leikkimällä et voi ratkaista koirasi ja sinun välisiä valtasuhteita. Tutkimuksessa käytettiin neljäätoista kultaista noutajaa, niiden kanssa leikittiin sekä niin että niiden annettiin voittaa että niin, että ne kokivat häviöitä. Voittavat koirat olivat innokkaampia leikkijöitä kuin häviävät koirat; toisaalta ihmisen ja koiran välinen leikki ei aina ole kilpailuhenkistä eikä lelun voittaminen itselleen välttämättä ole ykköstavoite.

Koirien keskinäisessä leikkimisessä ei näy merkkejä asemien tai dominanssisuhteiden vahvistamisesta, vaan leikki on yleensä vastavuoroista – kumpikin osapuoli painaa päälle ja toisaalta liennyttelee. Miksi siis koiran ja ihmisen välisessä leikissä pitäisi nähdä pyrkimyksiä valtasuhteiden uudelleenmuodostamiseen tai vahvistamiseen? Leikkiminen aktivoi koiraa ja tutkimuksessa leikkisät koirat olivat myös enemmän tottelevaisia leikkimisjakson jälkeen. Leikki siis kannattaa!

Lue lisää leikkimisestä.

Rooney, Bradshaw (2002), An experimental study of the effects of play upon the dog-human relationship, Applied animal behaviour science 75:161-176.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Annatko koirasi voittaa?

Mitä mielessä?