Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kouluttajat varoittavat antropomorfismista. Älkäämme ajatelko miltä eläimestä tuntuu, koska emme voi olla varmoja tunteeko se kuten ajattelemme tai tulkitsemmeko sitä oikein. Katsokaamme eläimen käytöstä ja tulkitkaamme sitä mahdollisimman vähän aikeelliseksi. Että käytös on vain sarja mekaanisia eleitä vailla tahtoa tai tarkoitusta.

Ehkä samaa pitäisi soveltaa kanssaihmisiin. Mistä tiedämme mitä he ajattelevat tai tuntevat? Olemmeko varmoja etteivät he valehtele? Mistä voimme oikeasti tietää mitä he tuntevat? Emme voikaan. Pitäisikö meidän siksi olla välittämättä heidän tunteistaan ja keskittyä vain siihen, mitä ihmiset tekevät: hän painoi päänsä alas, alahuuli liikkui, silmistä valui nestettä. Hmmm, kiintoisa sarja käytöksiä.

Voimme siis todeta, että koira nousee takajalkojensa varaan, tukee etujalkansa reunaan, kurottaa päätään eteenpäin, työntää kielen ulos suustaan, tarttuu hampaillaan voipakettiin, vetää sen alas pöydältä ja syö sen. Emme kuitenkaan voi todeta, että koira tavoittelee voipakettia, koska silloinhan kuvittelisimme toiminnan aikeelliseksi.

Onko tahatonta käytöstä olemassa? Onko eleitä vailla tahtoa tai tavoitetta? Kuinka syvällä suossa ollaan jos yritetään pysyä puhtaina antropomorfismista?

Mielestäni parhaiten asioita voi selittää eläinten omistajille niin, että pyytää asettumaan eläimen saappaisiin. Miltä sinusta tuntuisi jos vanhempasi jättäisivät sinut yksin kotiin vanhempainloman päätyttyä? Miltä tuntuisi jos sinua kuljetettaisiin käsiraudoissa kaupungilla ja joutuisit kohtaamaan kaikki pahimmat pelkosi?

Webster (2011), Zoomorphism and anthropomorphism: fruitful fallacies?, Animal welfare 1.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?