Arjen tärkeät perustaidot: alustan opettaminen

Mitä jos koira rynnii ovelle kun ovikello soi? Mitä voi tehdä jos koira ei jätä vieraita rauhaan? Mitä tehdä jos koira ei halua mennä autoon tai suihkuun? Miten koiran voisi opettaa olemaan hyppimättä pöydille? Tai entä jos koira pitäisi saada viihtymään pöydällä?

Me ihmiset olemme yleensä aika epäjohdonmukaisia koirien mielestä. Meille on lajityypillistä ajatella asioita pelon kautta; vaikka en tiedä mitä koiran pitäisi tehdä, tiedän heti sata asiaa joita se ei saisi tehdä. Meillä on usein kiire estää toiminta, joka on ei-toivottavaa tai josta emme pidä.

Tällaisia ovat esimerkiksi vieraita vasten hyppiminen tai pöydille hyppiminen. Samaan aikaan kuitenkin toivomme että koira olisi vieraita kohtaan sosiaalinen ja haluaisi eläinlääkärissä mennä pöydälle.

Haluanko että koira tekee oikeita asioita vai että se tekee kuten ajattelen?

Totteleminen ja kiltteys ovat edelleen niin keskeisessä osassa ajattelua, että on oikeiden asioiden tekeminen ja siihen valmentaminen hämärtyy. Onko tärkeämpää, että koira tottelee mitä sanon vai että se osaa toimia itse suoraan oikein jossakin tilanteessa?

Esimerkiksi hyppiminen. Onko minulle tärkeämpää se, että joka kerta valmistaudun kieltämään koiraa hyppimästä kun se jo hyppii vai se, että koiralle muodostuisi jokin uusi tapa lähestyä vieraita?

Tai autoon hyppääminen; haluanko että koria hyppää autoon kun käsken, vai haluanko, että se hyppää autoon jostain muusta syystä kuin käskystä? Onko oleellista, että koira tekee mitä minä haluan vai se että koira haluaa tehdä kuten minä haluan?

Koira oppii nopeasti uudet toimintamallit

Mikäli olet ollut joskus kurssillani, olet varmaankin huomannut, että alusta on yksi suosikkitaidoistani. Alustalla on miljoona käyttötarkoitusta. Alusta on turva-ankkuri ja erilaisten toimintojen alkupiste. Se on rauhoittumispaikka ja lähtöteline tilanteesta riippuen.

Alustan opettamisesta on hyötyä vaikka mihin: vieraiden kohtaamiseen, hoitotoimiin, pelkotiloihin, yksinoloon, autoiluun, pukemiseen, pesemiseen, lajitreeneihin, pihalla haukkumiseen… kaikkeen mahdolliseen! Sovelluksia on vaikka kuinka monta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon kun harjoitellaan koiran kanssa omaa paikkaa tai alustaa. Opit, miten koiraa kannattaa palkita ja miten harjoitus etenee.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

4 vastausta artikkeliin “Arjen tärkeät perustaidot: alustan opettaminen

 1. Tiina Keskitalo sanoi:

  Miten käyttäisit alustaa apuna pihalla haukkuvan koiran kanssa?

  • Jaana sanoi:

   Alustaa voi käyttää pihalla yleisenä keitaana ja siitä voi tehdä haukkumiselle korvaavan kohteen! Eli opettaa koiran menemään alustalle, kun se havaitsee jotain jännää.

 2. Heini Linkama sanoi:

  Olen tehnyt koirani kanssa alustatreeniä, ja se osaa hakeutua siihen hyvin ja menee mielellään heti, kun matto tulee näkyville. Kerrot, että alustasta on hyötyä vaikka mihin. Miten voisin käyttää alustaa yksinolon (lievän ongelman muuton jälkeen) tukena, kun asun yksiössä, joten minulla ei ole mahdollisuutta esim. palkkiohuoneeseen?

 3. Jaana sanoi:

  Voit esimerkiksi opettaa koiralle, että jos sille tulee mieleen että se haluaisi sinut kotiin, se voisi mielelllään mennä alustalle odottamaan sen aikana että se ramppaa edes takaisin.

Mitä mielessä?