Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Miksi en opeta hevosia makaamaan tai neuvo muitakaan tekemään niin? Miksi en neuvo haukkuvien koirien omistajia opettamaan koiran haukkumaan käskystä ja sitten vain olemaan pyytämättä haukkumista?

Syynä näihin on ärsykekontrolli. Tai siis sen puute. Itse olen kouluttanut lukuisia asioita omille eläimilleni, mutta en totuuden nimissä yhtäkään käytöstä täydellisesti ärsykekontrolliin asti. Minulle riittää, että haluttu käytös esiintyy pyydettäessä, mutta minua ei hirveästi haittaa, jos kyseinen käytös joskus tapahtuu myös pyytämättä.

Ärsykekontrolli on äärimmäisen vaikea asia – ainakin minunlaisilleni laiskoille kouluttajille. Se tarkoittaa sitä, että käytöstä on vahvistettu silloin kun se esiintyy vihjeestä. Hyvän ärsykekontrollin tunnistaa siitä,  että eläin ymmärtää vihjeen ja esittää halutun käytöksen aina vihjeen saadessaan, eläin ei esitä käytöstä ilman vihjettä, eläin ei esitä käytöstä saadessaan jonkin toisen vihjeen ja eläin ei esitä jotain muuta käytöstä saadessaan kyseisen vihjeen.

Hyvä esimerkki koirilla on istuminen. Jotta käytös olisi ärsykekontrollissa, koiran pitäisi istua aina, kun kuulee vihjeen “istu”. Tämä on vielä helppoa (paitsi ettei se aina istu vihjeen kuullessaan). Monille riittää se, että eläin ainakin useimmiten vihjeen kuullessaan tekee kyseisen asian.

Entäs sitten, jos se istuu ilman vihjesanaa? Istuu siis omin päin. Miten siihen suhtaudutaan? Täydellisessä ärsykekontrollissa se ei voisi istua muulloin, kun vihjeen kuullessaan. Täydellisessä ärsykekontrollissa koira ei saisi istua, jos sille sanotaan mitä muuta tahansa kuin istu. Vastaavasti se ei saisi mennä maahan tai antaa tassua tai tehdä jotain muuta kun sille sanotaan istu. Haukkuminen on usein itseään vahvistava käytös. Haukkumista voi olla erityisen vaikeaa saada ärsykekontrolliin silloin, kun koira kokee itse haukkumisen palkitsevaksi.

Jos palataan hevoseen ja makuullemenoon. Täydellisen ärsykekontrollin saavuttaminen vaatii kymmeniätuhansia toistoja. Makuullemeno on raskasta, joten kouluttaminen on fyysisesti rankkaa. En tiedä kuinka fiksua on tehdä hevosen kanssa 20 tai 30 makuullemenoa putkeen. Saattaa se ollakin, se ei vaan näytä kovin helpolta liikkeeltä hevoselle noin muutenkaan.

Sitten on vielä sellainen ongelma, että jos makuullemeno on ainut asia, mitä hevosen kanssa harjoitellaan palkkion avulla, on hyvin todennäköistä että se tarjoaa sitä muulloinkin kuin silloin kun halutaan. Sama ilmiö kun koirilla, jotka oppivat tarjoamaan istumista kaikissa tilanteissa, jos siitä palkitaan toistuvasti. Makuullemeno on aika kiusallinen väärissä paikoissa tarjoiltuna. Entä saako hevonen mennä makuulle ilman vihjesanaa?

Käytökset viedään ärsykekontrolliin toistojen avulla. Eläin palkitaan silloin, kun se tekee käytöksen vihjeestä. Jos se tekee ilman vihjettä, ei tee vihjeestä tai tekee väärästä vihjeestä, sitä ei palkita.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Ärsykekontrollista

  • syyskuu 23, 2013 at 5:04 pm
    Permalink

    Tää oli juuri se mitä itsekin olen mielen pohjukoilla monesti hartaana naksuttelijana miettinyt!! Todella kiva, että joku puki sen sanoiksi ja että on tullut tämä näkökanta jollekin muullekin mieleen. 🙂 Asiat ei ole niin yksinkertaisia… Pitää muistaa, että se mikä pääsee tapahtumaan saattaa hyvin alkaa yleistymään, lähteä räpylästä ja hävitä ihmisen kontrollista. Siis esim. juuri tuo koiran räksytys. On fakta, että etenkin herkkähaukkuisia rotuja edustavat äänellä ilmaisevat pelastukoirat ovat monesti arjessakin äänekkäitä, vaikka eivät saisi palkkaa haukkumisesta muualla kuin maalimiehen luona.

    Reply

Mitä mielessä?