Asenne ratkaisee – onko luopumista ilman pettymystä?

kysytään koiralta

Osaako koirasi luopumisen? Mikä asenne sillä on luopumista kohtaan? Onko asenteella väliä?

Voit testata koiran asenteen yksinkertaisella tavalla. Kun sillä ei ole mielessään tai hallussaan mitään, sano sille luopumisen vihje, eli esimerkiksi jätä. Mitä koira tekee?

Olen ollut vahvasti allerginen luopumiselle. Lähinnä siitä syystä, että sanalla on negatiivinen sävy. Samoin negatiivinen sävy on usein käytetyllä vihjesanalla ”jätä”. Vaikka nämä ovat vain sanoja, ne poikkeavat merkittävästi monista muista, joko neutraaleista kuten ”kierrä” tai jopa positiivisista, lupauksen sisältävistä sanoista, kuten ”tule”.

Pitääkö koiran luopua jostain tärkeästä?

Luopuminen ja jättäminen sisältävät ajatuksen pettymyksestä; koiran tulisi luopua jostain, jota se haluaa tai pitää hallussaan. Miksi koira haluaisi luopua jostain, mitä se haluaa? Mikä ihmeen syy koiralla olisi jättää menemättä johonkin kivaan kohteeseen tai pupun perään tai jättää syömättä lenkiltä poimittu aarre?

Luopumiseen voi liittyä voimakkaasti pettymyksen tunne, ja tämä on ensisijainen syy siihen, miksi luopumisharjoitteluun kannattaa suhtautua vakavan positiivisesti. Taito, joka on koiran elämässä hyvin arkinen, saattaa sisältää ristiriitaisia tunteita. Ristiriitaiset tunteet kuormittavat jokaisen vihjeen taustalla aivan turhaan. Tämä ristiriita ja tausta-asenne on syy, miksi olen muuttanut itsekin ajatteluani siitä, miten luopuminen opetetaan.

Luopumisharjoittelu voi turhauttaa koiraa

Aiemmin ajattelin, että perinteinen käsi kiinni/käsi auki-systeemi on hyvä tapa ja se tarjoaa koiralle mahdollisuuden oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Nyt kuitenkin ajattelen, että tämä ei ole hyvä tapa, koska alkuvaiheessa asenne on niin tärkeä. Meille käden sulkeminen voi olla pikkujuttu, mutta esimerkiksi kysytään koiralta-koulutuksissa huomaan jatkuvasti, miten valtava merkitys palkkiolla on koiralle ja miten koiran mielestä väärä palkka toimii kuten pahin rangaistus. Silloin myös palkkion menettäminen on äärimmäisen vakava asia, emmekä halua sellaisilla asioilla leikkiä.

Miten luopumisen voi sitten opettaa vakavamielisen positiivisesti?


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jonka avulla voit kouluttaa koirallesi luopumisen aidon positiivisesti.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

5 vastausta artikkeliin “Asenne ratkaisee – onko luopumista ilman pettymystä?

 1. treenaaja sanoi:

  Jossain oli video jossa luopuminen aloitettiin namikädet selän takana ja vähitellen namikädet tulivat eteen. Samoin aloitettiin suljetulla rasialla joka treenin myötä avattiin. Tuo on kyllä hyvä huomio, että käsi aina lähestyy koiraa, ei mene pois päin milloinkaan.

 2. Noora Roos sanoi:

  Tässä harjoituksessa koira aina saa namin josta se ensin luopuu. Miten tätä sitten voi hyödyntää tilanteessa jossa koira ei voikkaan saada tavoittelemaansa? Esim maassa lojuu epäilyttäviä nakkipaloja lenkkipolun varrella?

  • Jaana sanoi:

   Tämä on harjoituksena niin kutsuttu proaktiivinen tapa suhtautua luopumiseen, eli tarkoituksena olisi, että koira alkaa omaehtoisesti tarjota luopumista erilaisissa tilanteissa. Reaktiivinen tapa luopua on jätä- sanan opettaminen pettymysten kautta, jolloin ihminen joutuu olemaan se skarppi osapuoli, koska pitää ehtiä vihjeistämään jos koira löytää jotain.

   Tällä tyylillä voi yhtä lailla nimetä luopumisen, jos haluaa, mutta pääpaino olisi siinä, että kun harjoittelun aikana koiralla on vahva usko siihen, että se saa jotain oikeasti arvokasta (eli sen mistä luopuu), sillä ei ole mitään syytä karata aarteelle ilman lupaa.

 3. Laura Mairinoja sanoi:

  Kun koira kääntyy haluamastaan kohteesta pois päin, se useimmiten katsoo minuun, jolloin tulee palkkamerkki ja palkka. Onko kontaktin tarjoaminen ja luopuminen siis käytännössä sama asia? Vai tarkoittavatko ne koiran mielessä eri asioita?

 4. Jaana sanoi:

  On käytännössä sama asia! Mahdollinen ero koskee ehkä koiran mielessä kontaktin seurauksia, eli voi miettiä että mitä koira odottaa ottaessaan kontaktin 🙂

Mitä mielessä?