Omaehtoinen käsittely – asennetta kuonokoppaan

On asioita, joita koira oppii kuin itsestään. Sitten on asioita, joihin koira ei meinaa millään tottua. Monen varusteen tai käsittelyyn liittyvän haasteen kohdalla selitys voi löytyä ensimmäisten ikäviikkojen tapahtumista, eli sosiaalistamisesta. Mitä enemmän koira on pikkupentuna tottunut erilaisiin asioihin, sitä helpompaa sen on aikuisena hyväksyä käsittelyä, vaatteita, varusteita ja muuta.

Aikuiselle koiralle kannattaa tarjota mielekkäitä kokemuksia

Aikuisen koiran kanssa on mahdollista jatkaa sosiaalistamista, mutta siinä huomaa, miten aikaavievää positiivisten altistusten haaliminen voi olla ja miten hankalaksi asian tekee koiran mahdollinen ikävä asenne jotakin toimenpidetää tai varustetta kohtaan. Pentuja sosiaalistetaan, koska niille on helppoa tuottaa positiivisia kokemuksia. Aikuisen koiran kanssa edistyminen voi olla hitaampaa, mutta se on kuitenkin mahdollista.

Varusteet, toimenpiteet ja esimerkiksi vaatteet ovat asioita, joita ei voi kokonaan opettaa temppuina. Pukemisen voi opettaa erillisenä tehtävänä omaehtoisuuden kautta, mutta vaate päällä liikkuminen tai oleminen on hankalaa toteuttaa temppuna – tutut temput voivat toimia hyvinä tukitaitoina kun harjoitellaan liikkumista. Parempi idea voisi olla se, että koira tottuisi vaatteeseen siten, että vaate olisi sen päällä täysin huomaamaton tai jopa lisämukavuutta tuottava. Se idea vaatteissa pitäisi ollakin – koiralla pitäisi olla mukavampi olo vaate päällä kuin ilman vaatetta silloin kun vaatteen pitäminen on perusteltua.

Varusteisiin tottuminen vie aikaa

Kaulapantaan moni koira tottuu jo heti syntymästään lähtien. Tämä selittää osittain sitä, miksi kaulapanta on koiralle usein miellyttävämpi vaihtoehto kuin valjaat. Valjaat olisivat käyttömukavuudeltaan mukavammat, mutta ne tuntuvat päällä aivan erilaisilta kuin panta, mikä voi selittää ikävää asennetta. Koiralla pidetään harvoin valjaita tuntikausia, mikä estää sitä tottumasta niiden aiheuttamiin tuntemuksiin. Sama pätee vaatteisiin ja varsinkin kuonokoppaan.

Joskus ympäristö ja konteksti auttaa koiraa tottumaan varusteisiin. Esimerkiksi jos koira palelee ilman vaatteita ja vaatteet ovat mukavat päällä, se voi kokea ne miellyttäviksi ja liikkuu niissä muutaman harjoituksen jälkeen kuin vanha tekijä. Kuonokoppa saattaa taas olla hankalampi opettaa; se saattaa koiran mielestä haitata normaalia toimintaa huomattavan paljon ja pahimmassa tapauksessa koppa alkaa merkitä koiralle epämiellyttäviä asioita.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videoita kuonokopan opettamisesta ja ajatuksia siitä, miten koppaa saisi rakennettua koiralle turva-ankkuriksi, joka lisäisi koiran turvallisuudentunnetta eikä vähentäisi sitä.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?