Autoilu ja matkustaminen koiran kanssa

Autoilu ja matkustaminen koiran kanssa

Monelle koiralle autoilu on tärkeä ja suuri osa elämää. On tärkeää, että koira oppii matkustamaan niin, että se voi matkan aikana rentoutua kunnolla. Kun koiran kanssa matkustaminen on helppoa, ei tarvitse itsekään stressata ja koiraa voi huolettomammin ottaa mukaan asioille ja reissuille.

Koira ei valitettavasti ymmärrä matkustamisen tarkoitusta heti pennusta asti itsestään, vaan sille pitää tarjota hyviä kokemuksia autossa olemisesta. On tärkeää totuttaa koiraa matkustamiseen asteittain ja ottaa avuksi erilaiset välineet, kuten häkki, koiran turvavyö ja muut turvallisuutta lisäävät seikat.

Koiran matkapahoinvointi

Koirille, varsinkin pennuille, yleinen ongelma on matkapahoinvointi, joka liittyy tasapainoa aistivien sisäkorvan rakenteiden ja osien kehittymiseen. Tämä pahoinvointi menee iän myötä ohi, mutta koiralle voi jäädä muisto huonosta olosta, joka ilmenee ahdistuksena.

Pahoinvointilääkkeet voivat auttaa todella paljon koiran oloa, jos se kärsii matkapahoinvoinnista (Benchaoui et al., 2007). Lääkkeillä koiran huonoa oloa voidaan ehkäistä, mikä on erittäin tärkeää, jos matkustamisesta halutaan tehdä koiralle uudelleen mielekästä.

Kannattaakin ottaa yhteys eläinlääkäriin, jos koiralla on pahoinvoinnin oireita matkan aikana, kuten:

  • Koira vinkuu ja on levoton eikä asetu aloilleen matkan aikana
  • Koira kuolaa automatkan aikana
  • Koira maiskuttaa ja lipoo huuliaan matkan aikana
  • Koira on matkustamisen aikana veltto ja passiivinen, eikä ole oma itsensä
  • Koira oksentaa autossa matkan aikana
  • Koira ripuloi

Koiran matkustusmukavuus

Koirien autohäkit ovat usein hyvin pieniä, eivätkä ne sovellu pitkäaikaiseen oleskeluun. Ne sopivat matkustamiseen, mutta koirien on vaikea olla niissä normaaleissa asennoissa. Siksi pitkiä oleskeluja pienissä autohäkeissä tulee välttää, koska tämä voi alkaa heijastua siihen, että koira ei mielellään mene autoon.

Missä ja miten koira sitten matkustaakin, mukavuus on ensisijaisen tärkeää. Toisaalta aina kun koira kieltäytyy menemästä autoon, on pysähdyttävä miettimään mistä voi olla kyse. Onko koiralla autossa liian vähän tilaa, liian kuuma tai kylmä vai onko kyse jonkun muun syyn aiheuttamasta ahdistuksesta.