Crossover-hevoset ja palkkioiden käyttö

Crossover tarkoittaa sitä, että hevonen on koulutettu ns. perinteisellä tavalla eli väistämään painetta ja välttämään ikävyyksiä ja sitten sille aletaan opettaa asioita positiivisen vahvisteen avulla.

On muutamia asioita, joita crossover-hevosten kanssa kannattaa huomioida koulutuksessa – alkuun on hyvä tehdä ns. taitojen kartoitus, jonka avulla löytyy kehitettävät kohteet. Hevonen vastaa palkkioiden käyttöön usein todella hyvin, eli koulutus on helppoa. Haasteeksi tulee se, miten vahvistettavan toiminnan saa aikaan ilman perinteistä vetämistä ja työntämistä – tämä lienee vaikein palikka koko hommassa.

Minusta tämänhetkisessä keskustelussa kiinnostavinta on se, että onko hevosten palkitsemiselle tai sen välttämiselle syynä todellakin se, että palkkiot eivät vain sovi kaikille hevosille vai voisiko kyse olla siitä, että asioita ei hevosten kanssa osata samalla tavalla opettaa palkkioiden avulla? Koirien kanssa on vahva osaaminen palkkioiden käytöstä, ja erilaiset harrastuslajit näyttävät tässä suuntaa. Hevosten kanssa tilanne on toinen, hevosurheilussa ei palkkioille ole kovin paljon jalansijaa.

Hevosten palkitseminen yhdistetään ehkä ns. erikoistapauksiin, eli lastaamiseen tai traumatisoituneen hevosen kouluttamiseen. Ehkä joku voi ajatella, että palkitseminen liittyy hevosiin, joiden käyttötarkoitus on olla pihakoristeina tai muuten käyttötrkoituksiltaan poikkeaviin hevosiin. Kuitenkin esimerkiksi koirien kohdalla tämä keskustelu alkaa olla jo hyvässä mallissa – koiran käyttötarkoitus, rotu (!), tai muu ominaisuus ei vaikuta siihen, voiko kyseiselle eläimelle käyttää palkkioita vai ei.

Palkkioiden käyttämiseen on mielestäni suuri eettinen paine. Kouluttajana en voi toimia niin, että koirien kanssa lähden aina palkkioista liikkeelle ja hevosten kanssa jostain muualta. Miksi kouluttaja tietoisesti valitsisi käyttää jotain muuta kuin eettisesti kestävintä koulutustapaa? Lue lisää LIMA -periaatteesta täältä. (Englanninkielinen sivusto)

Koulutustavan valinta on aina ensisijaisesti henkilön oma arvovalinta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP- ja hevosVIPPI-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi crossover-hevosten kouluttamista. Saat vinkit siihen, mitä kannattaa huomioida kun ottaa palkkiot käyttöön ja toisaalta mitä hevoselle kannattaa ylipäänsä opettaa. Lisäksi saat vinkkejä siihen, millä tavalla uusia opeteltavia taitoja rakennetaan ilman painetta ja miten asioita pilkotaan.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?