Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevonen marssii päättäväisesti poispäin sinusta. Se ei anna kiinni laitumelta. Onko tuttu tilanne?

Yhdysvalloissa tutkittiin vaikuttaako katsekontakti hevosen kiinnisaamiseen. 104 hevosta osallistui kokeeseen, jossa niitä yritettiin pyydystää tarhasta joko niin, etti pyydystäjä pitänyt katsekontaktia tai niin, että pyydystäjä piti katsekontaktin hevosiin.

Tutkimus osoitti, että kaksi erilaista lähestymistapaa eivät vaikuttaneet kiinnisaamiseen lainkaan. Joissakin oppaissa vältetään tai kehotetaan pitämään katsekontaktia hevoseen käsittelyn aikana, esimerkiksi orien tai pelokkaiden tai käsittelemättömien hevosten kanssa toimiessa. Idea on omaksuttu hevosten keskinäisestä kommunikoinnista, orit tuijottavat toisiaan haastemielessä ja pelokkaat hevoset saattavat vältellä katsekontaktia. Tämä tutkimus ei kuitenkaan tue edellä esitettyjen näkökulmien pätevän hevosen ja ihmisen välisessä kommunikaatiossa.

Syitä hankalaan kiinnisaamiseen kannattaa etsiä ensiksi muualta kuin omasta katsekontaktista. Mikäli hevonen ei anna kiinni, on syytä miettiä onko työskentely ihmisen kanssa sen kannalta miellyttävää. Miksi hevonen haluaisi tehdä yhteistyötä jos se ei tuota sille hyötyä? Tee useammin asioita, joista hevosesi pitää tai yritä saada se pitämään samoista asioista kuin sinä.

 

Verrill, McDonnell, (2008), ‘Equal Outcomes with and without Human-to-Horse Eye Contact When Catching Horses and Ponies in an Open Pasture’, Journal of Equine Veterinary Science 5.

 
 
 
 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Ei se anna kiinni

Mitä mielessä?