Eikö koira suostu lähteä lenkille?

Mikä avuksi, jos koira ei halua lainkaan lenkille?

Koirien pelkotilat ovat yleinen ongelma, ja pelko voi joskus heijastua niin, ettei koira halua lähteä ollenkaan lenkille. Lenkkeilyn haasteissa on myös muita mahdollisia tekijöitä, jotka voivat olla syynä haluttomuuteen lähteä kotoa ulos, kuten:

  • Koiraa jännittää valjaiden pukeminen, ja se pakenee pukemis- tai lenkillelähtötilannetta siitä syystä.
  • Koiralla on kipuja tai epämukavuutta, joka ilmenee niin, ettei se halua lähteä ulos.
  • Koira on ulkona säikähtänyt jotakin kovaa ääntä tai muuta tilannetta, ja tästä syystä koira ei halua lähteä ulos lainkaan.
  • Koira ei ole tottunut asuinympäristön ääniin tai liikenteeseen, ja siitä johtuen ei halua lähteä lenkille.

Ulkoilu on koiran perusoikeus

Jokaisen koiran pitäisi päästä nauttimaan ulkoilusta sopivassa ympäristössä, joten on tärkeää, että lenkkeilypelot saadaan hallintaan. On odotettavaa, että aikuinen koira alkaa pelätä tilanteissa, joissa se muuttaa täysin erilaiseen ympäristöön kuin missä on kasvanut. Mikäli taas pelko alkaa aikuisen koiran kanssa yllättäen, kannattaa koira aina käyttää eläinlääkärissä, jotta sairauden ja kivun mahdollisuus voidaan sulkea pois.

Selvitä syy pelon tai haluttomuuden taustalla

Koira on luontaisesti utelias ja aktiivinen eläin, eikä sille ole normaalia pitkäjaksoisesti kieltäytyä liikkumasta. On tärkeää selvittää, mikä koiraa vaivaa, jotta ulkoilu saadaan jälleen sujumaan. Koira voi jännittää ennen lenkkiä tapahtuvaa pukemista niin paljon, ettei se siksi halua lenkille lainkaan. Joskus taas koiralle jää pelko siitä, että se on kokenut, että ihminen pakottaa sen liikkeelle. Tämäkin voi heijastua niin, että koira ei lähde ulos. Joskus koira on saattanut pelästyä ulkona jotain asiaa niin kovasti, että se haluaisi jäädä tapahtuneen jälkeisinä päivinä mieluummin turvalliseen kotiin. Esimerkiksi uuden vuoden raketteja säikähtänyt koira saattaa kieltäytyä pitkänkin aikaa ulos lähdöstä.

Älä pakota pelkäävää koiraa

Koiralla on aina omasta mielestään aiheellinen syy olla lähtemättä lenkille. Koiran pelkoa ei voi lievittää raahaamalla halutonta koiraa väkisin ulos. Sen sijaan tilannetta voidaan helpottaa kasvattamalla koiran kokemaa turvallisuudentunnetta. Tähän on olemassa monia erilaisia keinoja.