Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kahdeksan miljoonaa lemmikkiä lopetetaan USAssa vuosittain käytösongelmien takia.

Se tiedostetaan, että oikea ravinto on tärkeää. Rokotukset ovat tärkeitä. Liikunta on tärkeää.

Miten se voi tulla yllätyksenä, että kouluttaminen on tärkeää? Eläimen kouluttamisesta ajatellaan edelleen, että se on jonkinlainen bonus muun hyvän hoidon päälle – koulutetaan jotain jos aikaa on, mutta ei sen tarvitse mitään ihmeitä osata.

Kouluttaminen on itse asiassa yhtä tärkeää kuin muu terveydenhuolto. Kouluttamattomuus aiheuttaa vähintään yhtä paljon (väitän, että enemmän) ongelmia kuin väärä ruokinta. Hihnassa rähjäävän tai vetävän koiran kanssa ei tee mieli lenkkeillä. Yksin ollessaan paikkoja hajottava tai haukkuva koira aiheuttaa stressiä ja naapurivihaa. Kouluttamaton hevonen on turvallisuusriski. Kouluttamatonta kissaa on mahdotonta käsitellä.

Eläimen ei todellakaan tarvitse osata mitään ihmeitä. Täysi työ on kouluttaa sille ne vähemmän ihmeelliset asiat, joita se ei todellakaan opi vain elämällä. Koira ei opi itsenäisesti kävelemään hihnassa tai viettämään työpäivän yksin kotona. Kaikkiin niihin asioihin, joiden halutaan sujuvan, on eläin koulutettava.

Suosittelen katsomaan Ken Ramirezin luennon, siinä on paljon hyviä pointteja!

Ramirezin mukaan kolme tärkeintä syytä, miksi koulutamme eläimiä, ovat:

 1. Fyysinen harjoittelu; koulutus sinänsä voi olla fyysistä, mutta koulutettua eläintä on myös helpompi liikuttaa
 2. Virikkeet; eläin voi turhautua virikeköyhässä ympäristössä, kouluttaminen on miellyttävää puuhastelua
 3. Hyvinvoinnin lisääminen; eläimiä koulutetaan, jotta niistä voisi pitää entistä parempaa huolta. Mm. hampaiden pesu, jalkojen hoito, kynsien leikkuu, lääkintätoimet voi ja kannattaa kouluttaa eläimille palkitseviksi asioiksi. Silloin niitä on helpompi tehdä ja tulee tehtyä useammin.

)

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

2 kommenttia kirjoitukseen “En tiennyt että sitä pitää kouluttaa

 • maaliskuu 12, 2014 at 11:04 pm
  Permalink

  Moikka! Poikkean vähän aiheesta mutta minulla olisi sinulle kysymys. Olin tänään yhdellä koirakurssilla ja kysyin siellä koiran sosiaalistamisesta, nimenomaan suhteessa muihin koiriin. Kysyin onko tämä väittämä totta, että koiralle riittää että sillä on muutama koirakaveri, joiden kanssa se voi sosialisoida (ja näin voidaan välttää vastaantulijoiden tervehtimiset hihnalenkeillä joista ei yleensä seuraa edes mitään hyvää). Vetäjät kuitenkin vastasivat, ettei koira tarvitse edes niitä muutamaa “koiraystävää”, että koira ei saa siitä mitään, siis sosiaalisista suhteista muiden lajitovereiden kanssa, ellei kyseessä ole saman perheen koirat. Jäin hieman huuli pyöreänä miettimään tätä. Eikö koira kuitenkin ole sosiaalinen eläin? Outoa ajatella, että se voisi elää koko elämänsä vailla kanssakäymistä muiden koirien kanssa. Mitä mieltä sinä olet tästä? Voit vastata myös postauksessa.

  Reply
  • maaliskuu 13, 2014 at 10:14 am
   Permalink

   Kyllä koira on sosiaalinen eläin. Sitä kannattaa pentuna sosiaalistaa erilaisiin koiriin, ihmisiin, muihin eläimiin ja tilanteisiin. Toki jokainen itse päättää, jääkö koiralle pitkäaikaisia koirakavereita. Sen, mitä koira kavereista saa, kertoo koira itse. Jos koira nauttii toisten seurasta, voi olettaa että se “saa” tilanteesta jotain, jos taas ei nauti, ei varmaankaan saa 🙂

   Reply

Mitä mielessä?