Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Eläimet ovat taitavia ennakoimaan asioita ympäristön vihjeistä. Koiran reaktio voi olla hyvin erilainen riippuen siitä, otetaanko esille kynsileikkurit vai talutushihna. Yksinolo-ongelmainen koira reagoi yleensä jo siihen, että pukeudutaan ja kilistellään avaimia. Hevonen reagoi rehukärryyn kolistelemalla karsinassaan. Kissa herää sikeästä unesta ja ilmestyy jalkoihin pyörimään, kun kuulee ruokakaapin oven aukeavan.

Nämä kaikki ovat ennakoivia vihjeitä, eli merkkejä siitä, että seuraavaksi tapahtuu jotain eläimen kannalta merkityksellistä – joko kivaa tai ikävää. Ihmisen on vaikea hallita tiedostamatta antamiaan ennakoivia vihjeitä. Ennakoiva vihje voi olla tiukentuva ote, hitaat liikkeet tai puristaminen. Tyypillisiä tiedostamattomia ennakoivia vihjeitä ovat talutushihnan kiristäminen kun koira tulee lenkillä vastaan tai ohjista vetäminen tai jaloilla puristaminen hevosen selässä. Ennakoiva vihje voi olla myös hyödyllinen. Joskus voi olla hyötyä siitä, että hankalaan asiaan voi yhdistää tutun ennakoivan vihjeen. Jos eläin on esimerkiksi sairas, sen ruokahalua saattaa parantaa normaali ruokailutilanne ennakoivine vihjeineen tai koulutustilannetta muistuttava tilanne, jossa se alkaa ennakoida ruokaa.

Ennakoivat vihjeet ovat nimen omaan niitä merkkejä, joiden kautta tunteet niinsanotusti tarttuvat. Kaikki muistavat sateenvarjotutkimuksen. Ratsastajille sanottiin, että jossain kohtaa avautuu sateenvarjo, jota he sitten jännittivät ja hevoset reagoivat tähän jännitykseen käytöksellään. Ratsastajien noussut syke siirtyi hevosiin. Toisessa tutkimuksessa urheilulla sykkeen nostanut, hevosia pelkäävä ja rauhallinen ihminen seisoivat hevosen vieressä. Tässä tapauksessa ihmisen tunne ei siirtynytkään sellaisenaan hevoseen, vaan hevonen päin vastoin tuntui alentavan omaa sykettään pelkäävän ihmisen lähellä.

Kolmannessa tutkimuksessa havaittiin, että hevonen tunnistaa ihmisen ilmeet ja reagoi niihin. Se ei tietenkään yllätä ketään; hevoset pystyvät aiempien tutkimusten perusteella erottamaan valokuvista identtiset kaksosetkin. Oma näkemykseni on, että ennakoivien vihjeiden, kuten ilmeiden tulkinta on eläimille tärkeä keino välttää konflikteja ja sopeutua ympäristöön. Sen sijaan, että tunne virtaisi hevoseen hajuna tai värähtelynä, se vaikuttaa ennen kaikkea ihmisen käyttäytymiseen, joka vaikuttaa eläimen käyttäytymiseen. Eläin oppii miltä näyttää vihainen ihminen hyvin todennäköisesti omakohtaisen kokemuksen kautta. Vihainen ihminen näyttää tietynlaiselta ja toimii tietyllä tavalla.

Video on lahjomaton väline omien ennakoivien vihjeiden tunnistamiseen. Varsinkin ongelmatilanteissa saattaa olla hyvödyllistä selvittää aika tarkkaan, miten itse käyttäytyy kyseisessä tilanteessa.

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?