Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koulu- ja esteratsastajalla on suunnilleen yhtä suuri riski loukkaantua. Yllätys yllätys, kuitenkin kouluratsastajien loukkaantumiset ovat yleensä vakavampia kuin esteratsastajien. Samaan aikaan estehevoset ovat tutkimuksen mukaan vähemmän reaktiivisia kuin kouluhevoset.

Ehkä esteratsastus on sittenkin turvallisempaa kuin kouluratsastus – miksi näin?

Todennäköisin selitys ilmiölle löytyy perimästä. Kouluratsastus perustuu ideaan keveydestä ja helppoudesta. Kouluhevosista halutaan mahdollisimman herkkiä ratsastajan avuille. Kuten kaikilla ominaisuuksilla, herkkyydelläkin on kylkiäiset. Vaikka tarkoituksena on jalostaa herkkiä ja hienoja kouluhevosia, niistä tulee kaupan päälle sähäköitä otuksia, jotka ovat herkkiä muillekin ärsykkeille kuin ratsastajan avuille. Toisaalta estehevosissa korostuu rohkeus – ehkä rohkeus hypätä esteitä näkyy myös pelkoreaktiossa, joka menee nopeammin ohitse kuin kouluhevosilla. 

Tutkimuksessa testattiin koulu- ja estelinjaisia hevosia, jotka eivät vielä olleet läpikäyneet koulutusta omaan lajiinsa. Tästä voi päätellä, että reaktiivisuus on nimen omaan periytyvä ominaisuus, ei erilaisten koulutus- ja käsittelymenetelmien tulos.

Mitä kuumempi tai “jalompi” hevonen, sitä voimakkaammat pelkoreaktiot sillä on. Siksi, jos haluat löytää harrastehevosen, joka ei hötkyile, valitse kylmäverinen tai poni. Urheiluhevosista todennäköisesti estesukuiset ovat “turvallisempia” kuin koulusukuiset.

Nokkelana vedän tästä johtopäätöksen, jonka mukaan turvallisin laji on esteet suomenhevosilla tai poneilla 🙂

Heitkamp et al. (1998), Applied Animal Behaviour Science (2010)

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Esteratsastus on turvallista

  • lokakuu 28, 2013 at 3:04 pm
    Permalink

    Lännenratsastus quarterilla on myös tosi turvallista, harmi etteivät olleet mukana tutkimuksessa! 🙂

    Reply

Mitä mielessä?