Hevosten liikkuminen on yleensä hyvin rajoitettua. Niitä ratsastetaan, ajetaan tai talutetaan ja lisäksi ne ulkoilevat tarhoissa. Kesällä moni hevonen pääsee nauttimaan laitumesta, mutta talvi on pitkä aika seistä karsinassa tai tarhassa.

Rajoitettu liikkuminen aiheuttaa monia ongelmia: peruskunto voi alentua, onnettomuusriski kasvaa kun hevonen kerää tallissa seistessään kierroksia, käytösongelmat sekä käsittelyssä että karsinassa lisääntyvät jne. On useita tutkimuksia, joissa on havaittu vapaasta jaloittelusta – varsinkin porukassa, jossa mukana on myös sosiaalinen ulottuvuus – olevan runsaasti hyötyjä.

Haastankin kaikki hevosihmiset mittaamaan, kuinka paljon teidän hevoset liikkuvat omaehtoisesti. Mittaamiseen voi käyttää esimerkiksi gps-paikanninta. Mittaa oman hevosesi lukemat ja kerro ne muillekin.

Miten hevoset sitten saadaan liikkeelle?

Tehdään niille sellainen ympäristö, joka a) mahdollistaa ja b) houkuttelee liikkumaan. Liikkumaan houkutteleva ympäristö on sellainen, jossa eläimellä on jokin syy siirtyä paikasta toiseen. Mitä nämä syyt voisivat olla? Varjopaikka, vesi, ruoka, seura, lämpö, viileys, piehtarointialusta tai mikä tahansa, mitä hevonen kokee tarvitsevansa.

Paddock Paradise-videoita: http://paddockparadise.wetpaint.com/page/Paddock+Paradise+Videos

6 kommenttia kirjoitukseen “Haaste: kuinka paljon sinun hevosesi liikkuu?

• syyskuu 13, 2011 at 8:26 pm

Aika huikeita paikkoja videoissa:) Itsellä ei ihan nuin hienoon ole mahdollisuutta, mutta onneksi on pihatto ja suuri ja vaihteleva tarha. Hevoset liikkuvat todella paljon: sisälle, ulos, heinäkasalle, juomapaljulle, taas sisälle jne. Aina, kun näkee hevosen seisovan paikallaan tunnista toiseen yksin pienessä tarhassa, tulee mieleen, että ymmärtävätkö omistajat, mitä hevoset todella tarvitsevat.

Gps-paikanninta en ehkä laita, koska se voi leikin tiimellyksessä olla entinen paikannin:) Millaista paikanninta ajattelit hevoselle. Kännykkä ilmastointiteipillä mahan alle:)

• syyskuu 14, 2011 at 9:47 am

Pieni MyLogger menee kätevästi vaikka riimuun kiinnitettynä vedeltä suojatussa pussissa. Laitteen koko on hämmästyttävän pieni 🙂

• syyskuu 16, 2011 at 4:00 pm

Meillä ei ole päitsiä päässä tarhassa, koska nekin olisivat aika nopeasti entiset. Eli hevosissa ei ole mitään, mihin kiinnittää paikannin.

• syyskuu 16, 2011 at 6:30 pm

Miten olisi kaulapanta? Ne kestävät enemmän tai vähemmän jopa puolivilleillä poneilla New Forestissa, uskoisin että kestävät tarhassa mittausjakson verran 🙂

• syyskuu 14, 2011 at 1:12 pm

Hienoja tarhaparatiiseja! Olen jo jonkin aikaa ajatellut tekeväni pienen tutkimuksen hevosten liikkumisesta pihatossa ja karsinassa eläessä. Olen ajatellut käyttää välineenä askelmittaria, joka ei tietenkään tieteellisiin tarkoituksiin ole tarpeeksi tarkka, mutta varmaan tällaiseen kotitestailuun ihan hyvä.

• syyskuu 22, 2011 at 1:17 pm

Voisi kokeilla kaulapantaa:) Ensin ilman laitetta, jotta näkee pysyykö se paikallaan:)