Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Eläinsuojeluyhdistykset tekevät arvokasta työtä.

Monessa kissatalossa kissojen häkit ovat melko samaan tapaan sisustettuja. On pehmeä makuualusta, hiekkalaatikko ja ruoka ja vesi.

perushäkki

Löytöeläintalo ei vastaa kotona elämistä, mutta häkkielämässä on asioita, jotka voi kääntää eduksi vain pienellä vaivalla. Ideahan on, että eläimet löytäisivät mahdollisimman nopeasti uuden kodin, eivätkä jäisi laitostuneiksi vakiasukeiksi eläintaloon. Laitostumista voi välttää ja kissoja sosiaalistaa jo löytöeläintalossa. Tähän tarvitaan vain innokas henkilökunta ja tietoa siitä, mitä pitää tehdä.

Ruokinta

Suosittelisin, että eläintaloissa ruoka tarjottaisiin aikataulutetusti, ei vapaasti. Tämä avaisi mahdollisuudet sosiaalistaa arkoja kissoja ja tarjota niille positiivista vuorovaikutusta ihmisen kanssa päivittäin. Sosiaalistumisen kannalta olisi erittäin tärkeää, että ihminen olisi lähellä kun kissa syö. Lisäksi suosittelisin, että vapaakin ruoka tarjottaisi virikkeinä, eli ei kupista. Virikepallot, pahvihylsyt, pahvilaatikot, sanomalehdet – kaikkia näitä voidaan hyödyntää sekä leluina että ruokintavirikkeinä.

Häkkien varustelu

Hide, perch & go-laatikko on helppo valmistaa kahdesta pahvilaatikosta. Laatikko toimii häkin kalusteena (piilopaikka ja korkea taso) ja tuttuna kuljetuslaatikkona. Piiloutumismahdollisuus ei tee kissasta arkaa, päin vastoin – sillä pitää olla mahdollisuus piiloutua mutta sille pitää antaa syy olla piiloutumatta. Mahdollisuuksien mukaan häkeissä olisi hyvä olla raapimiseen soveltuvaa materiaalia, joka lisäisi kissojen mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen.

paranneltuhäkkiHäkkien parantelu ja eläinten suunnitelmallinen ja tavoitteellinen virikkeellistäminen vaatii käytäntöjä ja ehkä käytäntöjen muuttamista päivittäiseen hoitotyöhön. Kissojen asiantuntevalla hoidolla ja virikkeillä voidaan saavuttaa nopeampia kotiuttamisia.

Positiivinen vuorovaikutus ihmisen kanssa

Kissa hankitaan yleensä lemmikiksi, ja kissan ostaja luultavasti toivoo joskus näkevänsä lemmikkiään tuotuaan sen kotiin. Positiivinen vuorovaikutus ihmisen kanssa on erittäin oleellinen asia kunnollisen sosiaalistumisen saavuttamiseksi. Vuorovaikutuksen tulisi olla omaehtoista, eli väkisin sylissä pitäminen ei kuulu tähän. Naksutinkoulutuksen soisi olevan vakiokäytäntö eläintaloissa.

Vielä vinkkinä eläinsuojeluyhdistyksille: jos koette virikkeellistämisen tai positiivisen vuorovaikutuksen tarjoamisen liian työlääksi, pyytäkää apua lähialueenne eläintenhoitajaopiskelijoilta. Tai niiltä vapaaehtoisilta.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Häkissä elämisestä

  • syyskuu 12, 2016 at 12:35 pm
    Permalink

    Mitä se siedätys on, itselläni kissa, joka ei tottunut Löytöeläintaloon, mutta otin siksi itselleni, tai sain, ja oli kaksi viikkoa , kun antoi koskea mitä löytöeläintalolla ei kuukaudessa ollut tapahtunut,,mutta sitten tarkistus kotiin: ei uskottu , että kissa voi olla kesy,. eikä tänä päivänäkään, vaan kommentoitu, että on turha jatkaa kissan kesytysyritystä.

    Reply

Mitä mielessä?