Hampaiden narskutuksesta

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hampaiden narskutus on rytmikästä, usein päämäärätöntä toimintaa. Käytöstä havaitaan kaikenikäisillä hevosilla, ja usein se liittyy kipuun, epämukavuuteen tai hevosen kokemaan konfliktitilanteeseen.

Jos narskuttelu alkaa yllättäen, on hevoselle syytä tehdä lääkärintarkastus. On havaittu, että mahahaavalla ja mahakivulla voi olla yhteys narskutteluun, siksi on tärkeää sulkea terveydelliset syyt pois. Toinen mahdollinen aiheuttaja ovat epäsopivat varusteet – satula ja suitset sekä kuolainten sopivuus on syytä tarkistaa. 

Jos hevonen on narskutellut pitkään, eikä taustalla ole selvää aiheuttajaa, voi kyseessä olla ns. sijaistoiminta tai pakko-oireiden käytös. Silloin käytös jatkuu, vaikka alkuperäinen syy on poistunut. Yleensä narskutus alkaa tilanteissa, joissa hevonen ennakoi epämukavaa tilannetta, kuten satuloinnin aikana tai ratsastuksen aikana. 

Ratkaisua tilanteeseen voi hakea vastaehdollistamalla hevosta varusteisiin uudelleen, jotta sen asenne niitä kohtaan muuttuu positiivisemmaksi. Satuloinnista ja suitsimisesta voi tehdä hevoselle miellyttäviä tilanteita käyttämällä ruokapalkkioita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että varusteiden on oltava huolella sovitetut ennen kuin aloittaa vastaehdollistamisen. 

Ratsastuksen aikana narskuttelevalle hevoselle voi kokeilla sitä, että jättää yhden varusteet kerrallaan pois. Näin selviää, mikä narskuttelun aiheuttaa. Jos jättää kuolaimet vaikkapa viikoksi pois, eikä hevonen narskuttele kertaakaan, voi päätellä, että syystä voi olla kuolaimissa. Jos taas narskuttelu jatkuu kuolaimettomilla, voi seuraavaksi viikoksi jättää satulan pois. Jos narskuttelu lakkaa, syy voi olla satulassa. Syy narskuttelun voi löytyä myös aiemmista huonoista koulutusmenetelmistä ratsastuksessa. Silloin voi kokeilla kouluttaa hevoselle jonkin uuden asian todella vahvaksi, jotta hevonen varmasti osaa sen. Apuna voi käyttää ruokapalkkioita. Jos narskuttelua ei tämän uuden käytöksen aikana esiinny, voi syy löytyä siitä, että hevonen on epätietoinen siitä, mitä avut tarkoittavat tai se ennakoi ratsastajan käyttävän voimakkaita tai ristiriitaisia apuja. 

Moni käytös jää päälle, vaikka alkuperäinen syy on poistunut. Siitä huolimatta on parempi yrittää löytää syytä ja ryhtyä toimenpiteisiin hevosen olon kohentamiseksi kuin mekaanisesti estää käytös esimerkiksi kireällä turpahihnalla. Vaikka turpahihnalla voi estää käytöksen, se ei poista käytöstä aiheuttavaa tunnetilaa. 

Mitä mielessä?