Hauskaa tekemistä ja temppuja koiralle

Hauskaa tekemistä ja temppuja koiralle

Koiran kanssa on hauska touhuta ja harrastaa. Ohjattu harrastus ei ole välttämätöntä, kaikenlaista hauskaa voi tehdä kotonakin. Monesti erilaisten tehtävien opettaminen ja testailu tyssää siihen, että alkaa liikaa ajatella, että mitä jos teen jotain väärin. Pelko siitä, ettei tee jotakin asiaa oppikirjan mukaan voi haitata harrastamista kotona. Pelko on usein turha, koska monesta kotona opetellusta tempusta on todella hyötyä jos joskus haluaakin mennä ja harrastaa astetta vakavammin.

Erilaisten virikkeiden, tehtävien ja temppujen opettamisessa on tärkeintä se, että koira oikeasti oppii mistä on kyse ja oppii nauttimaan tekemisestä. Kun koiralle antaa mahdollisuuden tehdä erilaisia koiramaisia asioita, oppii koiraa tuntemaan paremmin ja saa iloita mukana kun koira nauttii. Kaupan päälle tulee harjoiteltua tärkeitä taitoja, kuten malttia ja perushallintaa.

Koiraa voi aktivoida monella tavalla. Yksi tapa on tehdä asioita yhdessä ja oppia uutta. Muita tapoja ovat erilaiset ruokintaratkaisut, monipuolinen omaehtoinen liikkuminen, aistikokemusten tarjoaminen sekä leikkiminen. Parhaimmillaan koiran kanssa harrastaminen on leikkiä molemmille osapuolille, sekä koiralle että ihmiselle.

Mitä hauskaa ja kehittävää koiralle voi opettaa kotona

  • Kehittävät leikit – miten opetella leikkimään koiran kanssa vastavuoroisesti ja myös korian ehdoilla niin että leikki on reilua? Miten vastavuoroisuus ja reiluus näyttäytyy arkipäivän toimissa?
  • Virikkeiden käyttö palautumisen tukena. Jos koira joutuu sairauslomalle tai jos sitä halutaan väsyttää hyvällä tavalla ja helposti, tulee kyseeseen erilaiset virikkeet. Virikkeitä voi käyttää todella monipuolisesti ja niiden avulla voi tukea sekä koiran elämänlaatua että palautumista.
  • Temput ja taidot – jokainen koira hyötyy siitä, että ne osaavat erilaisia taitoja. Taitojen opettaminen ei ole sitä, että koiralle hoetaan jotkin sanaa, vaan sitä että koira todella ymmärtää ja osaa tehdä jonkin asian kunnolla. Tärkeitä temppuja ovat omalle paikalle meneminen ja siellä pysyminen, odottaminen, katsekontakti, erilaiset kohteet sekä eri asennot kuten istu ja maahan sekä niissä pysyminen.

Kehittävät leikit

Virikkeiden käyttö

Temput ja taidot