Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hei Musti, oleppas nätisti! Hei älä viitti! Leiki nätisti! HIljaa! Älä jumputa! Ei saa kaivaa!

Missä tilanteissa ja millä tavoin ihmiset keskeyttävät koirien puuhat koirapuistoissa tai leikkitilanteissa?

Tämä oli kysymyksenä tutkimuksessa, jossa analysoitiin – tällä kertaa omistajien – käyttäytymistä koirapuistossa. Omistajat keskeyttivät eniten koirien välisiä juttuja, kuten leikkimisen, tungeksimisen tai haukkumisen. Muita yleisesti keskeytettyjä toimintoja olivat jumputtaminen (selkään hyppiminen) ja leikki.

Mitä enemmän koiria oli osallisena, sitä yleisempää oli keskeyttäminen. Haukkuvia koiria estettiin verbaalisesti, kun taas jumputtavia tai leikkiviä koiria eristettiin fyysisesti.

Miksi sitten ihmiset puuttuvat koirien välisiin juttuihin? Sitä olen monesti itsekin ihmetellyt. Hyvin usein leikki näyttää kokemattoman silmään tappelulta, haukkuminen hävettää ja toisten selkään hyppiminen ja jumputtaminen on noloa. Tosiasiassa tappelut ovat harvinaisia, ja varsinkin pentujen välistä painimista harvoin kannattaa keskeyttää.

Pennut oppivat toisiltaan leikkimisen säännöt. Jos joku porukasta on kiusanhenki, muut äänestävät jaloillaan.

“Stop that!”: people interrupting dog behaviors in a dog park setting
Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Volume 6, Issue 1,January-February 2011, Page 77, Carolyn J. Walsh, Melissa Howse, Charlotte Green, Lesley Butler, Rita E. Anderson.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Hei älä viitti!

  • syyskuu 15, 2011 at 8:30 pm
    Permalink

    Puutuin asiaan kun valtava dobermanniristeytys juoksi toistetusti koirani yli, vaikka se jo kiljui hädästä. Dobermanniristeytyksen omistaja tyhjensi tehokkaasti puiston tuomalla ylisuuren ja pelisäännöt osaamattoman/välinpitämättömän koiran puistoon.

    Reply

Mitä mielessä?