Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Ruoka-aikaan alkaa tallissa usein melkoinen metakka. Naapureille irvistellään, seiniä potkitaan, kudotaan, pyöritään, kuovitaan, nyökkäillään, luimitaan, kolistellaan jne. Useat stereotyyppiset käytökset, kuten kutominen ja nyökkäily esiintyvät varmimmin ennen ruokintaa. Toisaalta puunpureminen on yleisempää heti ruuan jälkeen, kun ruoka tavallaan loppuu kesken ja hevonen “jatkaa” syömistä.

Kaikkia taustoja ja syitä stereotyyppiselle käyttäytymiselle ei ole löydetty. Selvää on kuitenkin se, että stereotyyppisten hevosten hyvinvointi on uhattuna. Ensisijaisesti tulisi poistaa syy, joka aiheuttaa käytöksen.

Hevosia on kuitenkin pakko ruokkia. Jos ruokaa viivytellään, käytös voi pahentua; toisaalta tilanteen päivittäinen toistuminenkin on pahasta. Stereotyyppinen käytös vahvistuu joka kerta esiintyessään; tästä syystä on tärkeää muuttaa olosuhteita siten, että käytöstä ei päästä harjoittelemaan.

Englannissa kokeiltiin miten stereotypioihin vaikuttaa väkirehuannosten jakaminen pienempiin osiin niin, että ruokintakertoja tulee useampi. Havaittiin, että yksin väkirehun jakaminen pienemmissä annoksissa useammin ei vaikuta vähentävästi kaikkiin ongelmakäytöksiin.

Hevonen käyttää vuorokaudesta 16-18 tuntia syömiseen ja ruuan etsimiseen. Ei ole yllättävää, että ongelmia tulee kun tällaista eläintä ruokitaan kolmesti päivässä väkirehupainotteisesti – kauralitran syömiseen taitaa mennä keskimäärin 10 minuuttia. Hevonen tarvitsee kuitupitoista ruokaa tasaisesti pitkin päivää; jollei se pysty toteuttamaan lajityypillistä ruuanetsimiskäytöstään, se voi kehittää stereotypian.

Usein helpotusta ruoka-ajan mellakkaan tarjoaa heinä. Jos heinää saa vapaasti tai lähes vapaasti pitkin päivää, kauan odotettu ruoka-aika ei nostata välttämättä niin suuria tunteita.

Cooper, Mcall, Johnson, Davidson (2005): The short-term effects of increasing meal frequency on stereotypic behaviour of stabled horses, applied animal behaviour science 90: 351-364.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?