Helpota koiran oloa – käytä turvasignaaleja!

Koirat jännittävät yllättävän monia asioita ja suhtautuvat varovasti uusiin juttuihin. Koiralla ei tarvitse olla huonoa kokemusta tai vahinkoa taustalla, se voi varoa esimerkiksi käsittelytoimia, koska ne tuntuvat sen mielestä epämiellyttäviltä.

Koiran oloa voi helpottaa monella tavalla. Perinteinen tapa on ns. sosiaalistaminen ja ympäristöoppi, jota pentujen ja aikuistenkin kanssa harrastetaan. Toisin sanoen näytetään koiralle erilaisia asioita turvallisessa ilmapiirissä, jolloin niistä tulee koiran mielessä tavallisia.

Mikäli koira säikähtää esimerkiksi eläinlääkäriä tai hierojaa, ei välttämättä ole tarpeen palata ympäristöoppiin, vaan voi käsitellä asiaa muilla tavoilla.

Koira haluaa tietää, milloin on turvallista

Epäluulon mahdollisen rönsyilyn estämiseksi kannattaa keskittyä siihen, että kertoo koiralle, milloin on turvallista. Käytännössä tämä toimii monella jännittävän tilanteen jälkeen, kun koiralle sanotaan että meni jo tai ei hätää. Merkityksettömältä tuntuva toteamus on koiralle usein erittäin tärkeä, ja se nopeuttaa koiran palautumista jännittävästä tilanteesta.

Palautumisen merkistystä ei kannata vähätellä, nopea palautuminen kertoo pelon loivenemisesta ja joskus keskittymällä palutumiseen saadaan edistymistä aikaan.

Voit ottaa turvasignaalit käyttöön, eikä sitä varten tarvitse järjestää vaaratilanteita. Turvasignaaleja voit ladata kaikessa rauhassa varsinkin silloin kun tiedät että vaarasta ei ole tietoakaan!

Turvallisuus on suhteellista ja koiran oma kokemus

Monesti koira varoo turhaan tilanteita, joissa ei tule tapahtumaan sitä, mitä koira odottaa. Tämänkaltaiset tilanteet ovat turhaa kuormaa koiralle – ei ole mitään järkeä, että koira joutuu pelätä kynsien leikkaamista, vaikka kukaan ei ole aikeissakaan leikata sen kynsiä.

Tästä syystä kannattaa selkeästi erottaa ne tilanteet, jotka koira kokee kuormittaviksi niistä tilanteista kun on täysin turvallista. Turvasignaali on mikä tahansa merkki tai vihje, jonka aikana tai jälkeen on turvallista. Turvasignaaleja on jokaisella käytössä, mutta niitä voi ottaa käyttöön myös tietoisesti.

Turvasignaali voi olla tuttu tehtävä tai sana tai mikä tahansa, ainoa ehto on se, että signaalin antaja on sanansa mittainen eli pystyy pitämään lupauksensa. Turvasignaali voi olla myös rauhallinen lajitoveri tai materiaa, kuten esimerkiksi hanskat roskiksessa 🙂


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi turvasignaalien käyttöä ja opettamista.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?