Hevonen ja hyvinvointi on kaiken perusta?
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Fédération Equestre Internationalen (FEI) säännöissä sanotaan, että hevosen hyvinvointi on kaiken perusta. Kouluratsastuksessa arvioidaan kukin liike erikseen ja lisäksi annetaan pisteitä yleisvaikutelmasta: askellajeista, lennokuudesta, kuuliaisuudesta ja ratsastajan asennosta, istunnasta ja apujen käytöstä.

Askellajit ja lennokkuus riippuvat hevosen rakenteesta ja liikkumistavasta – niitä on suhteellisen helppoa mitata. Kuuliaisuus, joka sisältää tarkkaavaisuuden, luottavaisuuden, sopusointuisuuden, liikkeiden keveyden, kuolaintuntuman pehmeyden ja etuosan keveyden, on kinkkisempi. Kuuliaisuus ja ratsastajan toiminta ovat juuri niitä arvioitavia asioita, jotka vaikuttavat suoraan hevosen hyvinvointiin. On kuitenkin todettu, että jopa ammattilaisilla on vaikeuksia edes määritellä termi kuuliaisuus ja sen sisältämät osa-alueet.

Australialaistutkijat tarkastelivat tuomaritoimintaa Pekingin olympialaisten kouluratsastuksessa ja totesivat, että kuuliaisuuden arvioinnissa ja pisteyttämisessä on liikaa vaihtelua. Kuuliaisuutta kokonaisuutena on erittäin vaikeaa pisteyttää, ja pisteiden suhteuttaminen muuhun suoritukseen on hyvin vaativaa. Tutkimuksen perusteella voidaan kyseenalaistaa hevosten hyvinvointi olympialaisten kouluratsastuskilpailuissa. Kaiken perustana on hevosen hyvinvointi, mutta sitä ei voida millään tavalla luotettavasti tai objektiivisesti arvioida.

Eikö ratsukko pitäisi hylätä, jos kuuliaisuuden ja ratsastajan toiminnan pisteet ovat huonot, mutta jokainen liike on teknisesti puhdas? Mennäänkö kouluratsastuksessa liikaa siihen, että rakenne ja liikkeet sekä näyttävyys määrittävät pisteet ja ratsastajan tunnettuus tuo tai vie kuuliaisuus- ja ratsastajan toimintapisteet?

Kukin voi itse arvioida olympiavoittajaa ja hänen hevosensa hyvinvointia: kuinka monta kertaa häntä viuhuu? kuinka paljon korvat ovat luimussa? onko hevonen tarkkaavainen ja luottavainen, onko suoritus sopusointuinen ja kuolaintuntuma pehmeä?

http://www.youtube.com/watch?v=eQ-ScP6wUPM&feature=related

Hawson, McLean, McGreevy, (2010), Variability of scores in the 2008 Olympic dressage competition and implications for horse training and welfare, Journal of veterinary behavior 5: 170-176.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?