Hevosen juomatavat – voiko niihin vaikuttaa?

hevosen juottaminen

Hevosta ei voi pakottaa juomaan, mutta sen voi kyllä opettaa juomaan. Vesi on elintärkeä osa hevosen hyvinvointia, mutta yllättävän vähän tutkittu. Tiedetään, että hevonen tarvitsee vettä noin kolmesta seitsemään litraa/sata kiloa vuorokaudessa. Itse pidän vähäisenä määränä sitä, jos 500-kiloinen hevonen juo 25 litraa vuorokaudessa. Veden tarpeessa on paljon yksilöllistä ja vuodenaikoihin liittyvää vaihtelua. Veden saantiin liittyvät ruuansulatusongelmat ilmenevät usein talvella. Talvella kylmyys lisää vedentarvetta, mutta jostain syystä monet hevoset vähentävät juomista siitä huolimatta. Juomisen vähyys voi johtua jäätyneistä kupeista, liian kylmästä vedestä tai jostain muusta syystä. Tutkimuksen mukaan juomista voi lisätä tarjoamalla lämmintä vettä; mikäli hevosilla on tarjolla ainoastaan kylmää vettä, ne juovat vähemmän. Tarjoamalla lämmintä vettä hevosten juominen voi lisääntyä jopa 40 % – se ei ole ihan pieni määrä vettä ja sillä on takuulla vaikutusta.

Ruokinnassa rehujen määrän ja laadun suhteen vastuu on harvoin hevosella. Sen sijaan juomisen suhteen luotamme siihen, että hevonen hoitaa homman itsenäisesti. Talliympäristössä on monia asioita, jotka vaikuttavat hevosen juomiskäyttäytymiseen ja niistä kannattaisi olla tietoinen jotta niihin voi vaikuttaa. Hevosen nestetasapainon arvioimiseen paras mittari on juominen – juotava määrä ja juomisen intensiteetti. Mikäli vettä ei ole tarjolla, ei voi tietää kuinka janoinen hevonen on. 19 tuntia ilman vettä pidetyt ponit aloittivat juomisen noin kymmenen sekunnin kuluttua veden tarjoamisesta ja joivat noin ämpärillisen ensimmäisen puolen tunnin aikana (kyseessä olivat pienet ponit, joten määrä on iso). Ensimmäisen vartin aikana ne joivat eniten. Hevonen pystyy itse säätelemään nestetasapainonsa kuntoon, kunhan vettä on tarjolla ja kaikki on fyysisesti kunnossa, eli hevonen ei ole sairas. Osa hevosista kastaa jokaisen heinäsuullisen juomakupissa ja osa hevosista jopa nostaa heinät juoma-astiaan kastumaan – tämä on täysin normaalia toimintaa 🙂 Lisäksi hevonen juo mielellään rasituksen jälkeen, mikäli se on menettänyt nestettä hien muodossa. Hevosten makumieltymyksiä veden suhteen on tutkittu melko vähän – suolaveden on todettu maistuvan suurempina kerta-annoksina pitkän rasituksen jälkeen tavalliseen veteen verrattuna. Tällaista hevosten vissyä voi tehdä kätevästi kotona, ja kannattaakin jos sillä voi varmistaa hevosen riittävän juomisen.

Laitumella ollessaan hevoset liikkuvat usein porukassa juomaan ja jokainen yksilö juo vuorotellen. Erään havainnointitutkimuksen perusteella hevoset joivat vähiten aikaisin aamulla ja eniten iltapäivällä. Juomistiheyteen vaikutti lämpötila – helteellä juomaan mentiin noin parin tunnin välein. Joskus janoinenkin hevonen voi keskeyttää juomisen ennen kuin se on saanut juotua tarpeeksi tai se ei malta juoda lainkaan kiihtymykseltään. Hikoilu ja harjoittelu lisäävät vedentarvetta. Kisamatkat ovat tyypillisiä tilanteita, joissa juominen häiriintyy – on erikoistilannetta toisen perään kuljetuksesta vieraaseen paikkaan, eikä vesi maistu. Jo pelkästään pitkä matka trailerissa voi aiheuttaa nestehukkaa, mikä ei tietenkään ole hyvä asia suorituksen kannalta. Kisa- ja muilla matkoilla voi kokeilla erilaisia kikkoja vedensaannin lisäämiseksi, kuten liotetun heinän tarjoamista matkan ajaksi. Kikkoja ei kuitenkaan kannata käyttää kylmiltään vaan opettaa hevonen niihin jo etukäteen. Jotta hevosen juomiseen voi vaikuttaa, on tunnettava lähtötilanne, kyseisen yksilön tavat ja maku sekä tiedettävä, milloin vettä kannattaa tarjota.

Veden tarjoilutavallakin on merkitystä. Tutkimuksen mukaan hevoset valitsisivat ämpärijuoton, jos saisivat päättää. Uimuriautomaatilla, jossa virtausnopeutena oli 3 litraa minuutissa, saatiin hevosille aikaan nestehukka. Virtausnopeus ei saa olla pienempi kuin hevosen juontinopeus, jonka voi helposti mitata ämpärillisellä vettä. Omilla hevosillani juontinopeus on noin kymmenen litraa minuutissa. Automaatit pitäisi mitoittaa janoiselle hevoselle, joka ei nosta päätään hörppyjen välissä. Janoinen hevonen voi helposti juoda parikymmentä litraa nostamatta kertaakaan päätään. Vaikka hevosella siis olisi vettä tarjolla koko ajan, se ei vielä takaa sitä että se saa riittävästi vettä tarpeisiinsa nähden. Hevosella on tarkka hajuaisti, ja se hylkää veden jos se epäilee sen pilaantuneen. Tässä on kuitenkin hevoskohtaisia eroja; osa tykkää juoda lätäköistä ja luonnonvesistä, osa taas käyttää mieluiten automaattia. Monissa automaateissa kuppiosa on hyvin pieni ja sitä voi olla hankala pitää puhtaana; pahimmmillaan automaatti voi olla hevosen mielestä kuin viemäri hajuineen ja törkyineen. Auringonpaahteessa mustassa saavissa vesi pilaantuu helposti, ja astia onkin syytä harjata päivittäin. Virtaava vesi olisi hevosen kannalta paras ja tuoreimpana pysyvä ratkaisu – se on omistajalle vain melko hankala toteuttaa. New Forestissa olen nähnyt tällaisia virtaavan veden altaita.

Mikäli hevonen juo riittävästi kaikissa tilanteissa, kannattaa olla tyytyväinen ja jatkaa samalla tavalla mitään muuttamatta. Mikäli herää epäilyksiä siitä, juoko hevonen tarpeeksi, kannattaa aloittaa havainnoinnista ja miettiä mitä käytännön asioita voi tehdä sekä arjessa että erikoistilanteissa, jotta riittävä juominen olisi mahdollista. Vaikka hevonen osaakin pitää itse huolta nesteensaannista, vastuu siirtyy ihmiselle siinä vaiheessa, kun hevonen viedään erikoistilanteeseen, jossa stressi tai muut tekijät estävät normaalin vedenjuonnin. Liittymällä blogin jäseneksi näet videon, jossa erilaisia vesiä testataan niiden maistuvuuden näkökulmasta. Lisäksi käydään läpi, miten hevosen voi opettaa juomaan ja mitä kikkoja voi käyttää, jos hevonen ei juo riittävästi. Lisäksi puhutaan veden maustamisesta; milloin makuveden tarjoaminen kannattaa ja milloin ei.

Sufit et al., 1985: Physiological stimuli of thirst and drinking patterns in ponies.
Pritchard et al., 2008: Validity of indicators of dehydration in working horses: A longitudinal study of changes in skin tent duration, mucous membrane dryness and drinking behaviour.
Crowell-Davis et al., 1985: Feeding and Drinking Behavior of Mares and Foals with Free Access to Pasture and Water.
Kristula & McDonnell, 1994: Drinking water temperature affects consumption of water during cold weather in ponies.
Nyman & Dahlborn, 2001: Effect of water supply method and flow rate on drinking behavior and fluid balance in horses.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Video VIP-jäsenille: miten voit opettaa hevosen juomaan? Entä miten voit testata mitä oma hevosesi mieluiten juo? Milloin hevosta kannattaa juottaa? Millä tavalla maustettuja vesiä kannattaa antaa?

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?