Voiko hevonen oppia kuten koira? Voiko hevonen olla yhtä motivoitunut kuin koira?
Ansaitseeko hevonen palkitsemista?
Olen vuosien ajan tuskaillut sitä, miten eri tavoilla eri eläimiä koulutetaan ja käsitellään. Koirien ja koiraihmisten kanssa on ihana tehdä töitä, kun palkitseminen on se peruskuvio, tulee tunne että ollaan samalla karttalehdellä. Hevospuolella edelleen tulee ikävällä tavalla ”porkkanatäti”-fiilis – tämä tietenkin johtuu pelkästään siitä, miten itse asian koen. Tulee helposti olo, että pitää todistaa jotain tai puolustella vaikka miksi pitäisi – ei koirahalleillakaan katsota pitkään nakinsyöttäjiä.
Jokin aika sitten tein päätöksen, että alan hyödyntää hevosten kanssa samoja periaatteita ja työkaluja kuin koirien kanssa. En koiranomistajallekaan neuvo, että voit käyttää voimistuvaa painetta koiran takapuoleen, jos se ei kevyestä kosketuksesta halua istahtaa – miksi tekisin näin hevosenomistajalle? Kaikille tämä lähestymistapa ei sovi tai se voi aiheuttaa liitännäisongelmia, kun yhtäkkiä pieneen ongelmaan haettu fiksaus saattaa muuttaa koko ajattelutavan.
Kohdeharjoittelu on perustaito
Kohteiden käyttö on mielestäni yksi tärkeimmistä pohjataidoista, kun halutaan mille tahansa eläimelle opettaa melkein mitä tahansa. Hevosten kanssa kohteilla on suuri merkitys, vaikka niiden käyttö saattaa kuulostaa työläältä ja irralliselta. Tämän uskon johtuvan siitä, että perinteitä ei ole hevosilla muusta kuin kepin heiluttelusta – kaikki poikkeava ja varsinkin palkitsemiseen liittyvä tosiaan voi tuntua työläältä.
Kohdeharjoittelussa se perinteinen ajatus voisi olla vaikkapa kosketuskeppi. Opetetaan hevonen koskettamaan tennispalloa raipan päässä ja mitä sitten? Aika haasteelliselta kuulostaisi rakentaa vaikkapa taluttaminen tennispallon seuraamisen varaan. Mielestäni näin ei kannatakaan tehdä, vaan mieluummin voisi käyttää kohteita vain harjoittelun tukena huomattavasti monipuolisemmin. Tennispallolle näen kyllä monta käyttötarkoitusta, mutta en useinkaan niin, että pallo on aina se juttu ja sitten se vain häivytetään.
Kohteilla voi lisätä turvallisuutta
Kohteilla voi hevosten kanssa olla monia merkityksiä, ja usein niiden avulla opetetaan jotain toista asiaa. Kohteita voi hyödyntää esimerkiksi turva-ankkureina, vihjeinä siitä, mihin suuntaan kannattaisi mennä tai oppaina siitä, missä kannattaisi pysyä. Kohteilla voi olla monia merkityksiä arjessa ja myös harrastuksissa ne ovat loistava apuväline. Ymmärrän, että se kuulostaa kököltä, jos pitäisi liikuttaa tennispallokeppiä joka paikassa mukana, eikä se ole tarkoituskaan. Voimme harjoitella kohteita olemassa olevien kiinteiden kohteiden ja tukikohtien avulla. Tämäkin voi kuulostaa raskaalta, kun perinteisesti on ehkä ajateltu, että hevosella ei saisi olla kiintopisteitä, koska niistä tulee ongelmia – sekä pelottavat että puoleensavetävät kohteet on nähty asioina, joista pitäisi ehkä pyrkiä pois.
Jokainen harrastaa kohdeharjoittelua, halusi tai ei. Jokainen haluaa luo kohteille merkityksiä, joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Jokainen haluaa, että hevonen kokee olevansa turvassa karsinassa tai trailerissa, samoin jokainen haluaa, että hevonen seisoo jakkaran vieressä kunnes itse pääsee kyytiin. Jokainen tulee opettaneeksi asenteen riimua ja suitsia sekä muita varusteita kohtaan. Esteillä ja muilla ratsastuskentän varusteilla on hevoselle usein jokin merkitys.
Kohteita voi harjoitella myös tietoisesti, jolloin niiden avulla voi joko lisätä turvallisuutta tai opettaa uusia asioita. Liity jäseneksi, niin näet videon (5 min) jonka kautta pääset alkuun kohdeharjoittelussa! VIP-jäsenenä näet myös kaikki hevosaiheiset laajat materiaalit sivustolla vuoden ajan!