Hevosen lastaaminen – paikallista ongelma ennen harjoittelua

Hevosen lastaaminen ja lastaustilanteen taistelut ovat todella vaarallista puuhaa. Olen itse kokenut jonkinasteisen lastausbönarin tässä viime vuosina, enkä ole asiaa halunnut sen kummemmin käsitellä. Nyt kuitenkin ajattelin tarttua aiheeseen uusin eväin.

Pakoeläimen pakottaminen ei ole järkevää

Meillä on monesti erilaiset näkemykset todellisuudesta hevosen kanssa. Meidän totuus voi olla se, että hevonen vastustaa ja hevosen totuus voi olla täysin toinen lastaustilanteessa. Tässä muutamia asioita, joiden toivoisin muuttuvan hevosten lastaamisessa ja käsittelyssä:

  1. Se on saatava koppiin joka kerta tai muuten harjoitus on epäonnistunut. Tämä yksittäisenä ohjenuorana on ehkä voimakkain, ja ihmiset sen monesti omaksuvat. Tähän liittyy se, että lastaamisen onnistuminen alleviivaa ihmisen erinomaisuutta ja toisin sanoen, jos hevonen ei mene lastaustilanteessa tai harjoituksessa koppiin, syy löytyy ihmisestä. Jos tästä ajattelusta luovuttaisiin, hevoset luultavasti lastautuisivat paremmin.
  2. Jos se saadaan koppiin tavalla tai toisella, asiaan ei kannata kajota. Tämä näkyy siinä, että monesti lastaaminen on täysin hajonnut ennen kuin asiaa pysähdytään pohtimaan. Toisaalta tämä linkittyy kohtaan 1 ja lisäksi tässä on mukana pelko siitä, että jos joku muuttuu tai hevosta ei enää pakoteta, se ei enää menisi koppiin.
  3. Niin kauan lastataan, kunnes se menee – periksi ei anneta. On tilanteita, joissa hevonen on saatava koppiin, se on totta. Mutta lastaamisen voi siitä huolimatta tauottaa. On outoa ajatella, että viisikin tuntia seisomista kopin edessä jotenkin parantaisi mahdollisuuksia mennä sisään kuudennella tunnilla.

Ongelman paikallistaminen on tärkeää

Mitä hevonen lastauksessa oikeastaan vastustaa? Tilanteissa on usein monta muuttujaa, ja vastustus voi johtua vain yhdestä tekijästä tai niiden summasta. Vaikka olisi olemassa hieno ”kuuden viikon lastausohjelma”, väistän että se ei sellaisenaan sopisi jokaiselle hevoselle. Tai osa tekisi paljon turhaa ja osa ei tekisi riittävästi tärkeää treeniä.

Itse vuonna 2010 suunnittelin lastausharjoitteluohjelman, jossa ideana oli traileria muistuttavien rakenteiden harjoittelu erillisinä palasina. Minulla oli vaneripala, vaneriramppi, metallikatos ja pressu siihen päälle, joilla treenasin. Silti monia asioita jäi puuttumaan, vaikka harjoittelu edistikin lastautumista oikeassa tilanteessa. Yksilöllinen harjoittelu on silti paljon kannattavampaa kuin yleisen ohjelman noudattaminen.

Kun ongelman syy tai syy tunnistetaan, on helpompi harjoitella. Lastausongelma on vain yleisnimitys, sen alla on monia haasteita, kuten silta, oviaukko, etu- ja takapuomit, itse matka ja niin edelleen. On melko turhaa treenata sisällemenoa jos ongelma on takapuomi.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi lastausongelman analysointia. Videon perusteella osaat paikallistaa ongelman lastaustilanteessanne ja osaat suunnitella treenejä paremmin.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?