Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevosella on voimakkaat pelkoreaktiot, joiden avulla se pysyy hengissä. Ihmisen kanssa puuhastellessa pakenemisreaktioita halutaan välttää, koska ne aiheuttavat riskejä sekä hevoselle että käsittelijälle. Hevonen tottuu vähitellen pelkoa aiheuttaviin ärsykkeisiin, mikä tekee mahdolliseksi sen altistamisen hyvin vieraillekin asioille.

Kanadalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa tutkittiin koulutettujen ja kouluttamattomien eri käyttölinjaisten hevosten pelkoreaktioita. 90 hevosta, joista osa oli kouluratsastuslinjaisia, osa esteratsastuslinjaisia ja osa näiden sekoituksia, tutkittiin. Havaittiin, että on mahdollista että estesukuisilla hevosilla saattaa olla geneettinen taipumus vähemmän voimakkaisiin pelkoreaktioihin.

Ei kuitenkaan kannata murehtia hevosen geenejä jos sillä on voimakkaat pelko- ja pakoreaktiot: eivät ne harjoittelematta kehity. Mitä enemmän hevosta säikytellään (juoksutetaan pelottelemalla, lastataan pakolla, “koulutetaan” raipalla jne.) sitä tehokkaammiksi sen pakoreaktiot kehittyvät ja vahvistuvat. Se mikä tapahtuu, vahvistuu ja sitä enemmän ongelmia on tiedossa.

Jos haluat kouluttaa hevosellesi uusia asioita, totuta sitä pelottaviin asioihin vähitellen ja käytä apuna assosiatiivisen oppimisen menetelmiä. Liian usein näkee käsittelyä, jossa hevoselle aiheutetaan tahallisesti painetta, epämukavuutta ja stressiä. Aiheutetaan tahallisesti konflikti- tai vaaratilanteita ja kuvitellaan että hevonen oppii niistä. Uusien asioiden kouluttamisen kannalta mistään edellä mainituista ei ole hyötyä. Vain rauhallinen ja rento eläin voi oppia.

Von Borstel, Duncan, Lundin, Keeling (2010), Fear reactions in trained and untrained horses from dressage and show-jumping breed lines, Applied animal behaviour science 125: 124-131.

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?