Hevosen taluttaminen – arjen taito, jota voi harjoitella!

Kun hevonen jyrää, riistäytyy käsistä tai jumittaa, on perinteinen ratkaisu ollut enemmän tai vähemmän voimallinen. Narun heilutus, riimun ravistus tai narulla lätkiminen ovat luultavasti edelleen niitä tyypillisiä tapoja puuttua hevosen vääränlaiseen toimintaan.

Voiko hevosta opettaa kuten koiraa?

Onneksi koiramaailman edistykselliset koulutustyylit voi siirtää suoraan hevosille ja sillä tavalla parantaa niiden elämänlaatua merkittävästi. Kun ymmärretään, että hevosen reaktioiden taustalla on lähes aina jokin voimakas tunne, on selvää, että väkivallalla ei saada hevosta rauhoittumaan.

Hevosta voi opettaa aivan samalla tavalla kuin koiraa – sille voi opettaa toimintamalleja erilaisiin tilanteisiin ja tällä tavalla hevonen tulee turvallisemmaksi käsitellä. Hevonen on usein äärimmäisen motivoitunut harjoittelija!

Mitä kaikkea taluttaminen on hevoselle?

Kokeeko hevonen narun päässä olevansa jatkuvan uhan alla vai onko se kenties huvipuistossa, jossa on vaikea päättää mihin menisi ensin? Pitäisikö hevosen koko taluttamisen ajan keskittyä täysillä ihmiseen, kulkea takana vai millä tavalla taluttamiseen pitäisi suhtautua? Jokaisella on omat tyylit ja toiveet talutukselle, joku haluaa saada hevosen turvallisesti siirrettyä karsinasta talliin ja joku toinen taas haluaa nautiskella parin tunnin metsäkävelystä. Joka tapauksessa on hyvä harjoitella perusasioita, ja tarpeen mukaan jotain erikoisempaankin.

Mistä taluttamisen haasteet syntyvät?

Hevosen taluttaminen voi olla todella vaarallista. Hevonen voi karata tai vetää taluttajan kumoon tai runnoa taluttajan todella pahasti. Tästä syystä uskon, että porkkanaleirin tyyli ei miellytä kaikkia – edelleen ajatellaan että herran pelko estäisi tapaturmia. Näin ei kuitenkaan ole, hevostapaturmia sattuu aivan liian usein, eivätkä ne johdu porkkanasta vaan hevosen pelkoreaktioista ja pakottamisesta. Hevosta on helppo valmistella taluttamiseen positiivisella otteella, esimerkiksi kohteita hyödyntäen. Hevonen on huomattavasti turvallisempi kun se on itse motivoituneena mukana harrastuksessa, eikä fillarin asemassa.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi hevosen taluttamiseen liittyviä harjoituksia ja taluttamisessa tarvittavia taitoja. Luento on tehty positiivisen vahvistamisen näkökulmasta, joten siinä käydään läpi miten voit hyödyntää kohteita harjoittelussa ja harjoittelu perustuu hevosen palkitsemiseeen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?