Hevosen vatsahaavan riskitekijöitä
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Vatsahaava on yleinen sairaus hevosilla. En sairauden syntymekanismiin sen kummemmin paneudu. Vatsahaavan riskitekijät sen sijaan herättivät kiinnostukseni, mistäpä muualta ne löytyvät kuin hevosenpitokulttuurista.

1) Harjoittelun intensiteetti

2) Aikataulutettu ruokinta (ei vapaa)

3) Tallissa seisottaminen

4) Väkirehupainotteinen ruokinta

 

Kuulostaako tutulta? Kuulostaa ihan perustilanteelta useissa ratsastuskouluissa; pari tuntia liikuntaa päivässä ratsastettuna, muuten karsinassa 22 tuntia, prixiä kolme kertaa päivässä 2 litraa kerrallaan ja heinää samoin yksi ohut siivu kerrallaan.

Se kuulostaa hevosteollisuudelta, joka on kustannustehokasta. Heinä on arvokasta ja vie paljon tilaa. Maa tarhojen alla on arvokasta. Tarhojen perustaminen on kallista. Aitaaminen on kallista. Prix on kätevää; sitä ei mene hukkaan, se ei vie varastotilaa. Työvoima on hyvin kallista ja tarhaamiseen tarvitaan työvoimaa.

Hevonen maksaa loppulaskun. Se kestää sen minkä kestää ja sen jälkeen se korvataan uudella. Toisaalta, kalliitahan ne hevosetkin ovat.

Reese, Andrews (2009), Nutrition and Dietary Management of EquineGastric Ulcer Syndrome, Veterinary Clinics of North America: Equine Practice
1: 79-92.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?