Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevosten kanssa sattuu runsaasti onnettomuuksia. Onnettomuuksien syyt jäävät usein selvittämättä, uutisissa todetaan vain että hevonen pillastui ja ratsastaja putosi tai että hevonen vain kuoli lastaustilanteessa. Viime vuosina tapaturmien lukumäärä ei ole vähentynt, mutta seurauksia on voitu välttää kehittämällä uudenlaisia turvavälineitä.

Australiassa yritettiin tutkia hevosonnettomuuksien taustoja. Aineistoista tutkittiin, millaisiin onnettomuuksiin joutuvat hevosten kanssa ratsastajat, käsittelijät, sivulliset sekä eläinlääkärit.

Yleisin onnettomuus on hevosen selästä putoaminen. Toiseksi yleisintä on tulla potkaistuksi, mikä on eläinlääkäreiden useiten kokema kohtalo.

Kokemattomat ratsastajat olivat aineiston mukaan alttiimpia onnettomuuksille kuin kokeneet. Muista kuin ratsastusonnettomuksista suuri osa tapahtuu tarhassa tai laitumella ja lähes aina  onnettomuuteen liittyy hevosen pelko- tai pakoreaktio.

Ratsastajan käsistä karkaaminen, pukittelu, hyppiminen tai muu vastustelu johtuvat lähes poikkeuksetta siitä, että hevonen joko vastustaa kivuliasta tai pelottavaa apua, ei ymmärrä mitä ihminen haluaa tai tarkoittaa tai pelkää ja haluaa pois epämiellyttävästä tilanteesta. Potkiminen on hevosen puolustautumiskeino.

Eikö harrastus ole vähän väärillä raiteilla jos ‘normaalit’ toimenpiteet pelottavat, ahdistavat tai inhottavat hevosta?

Hawson, McLean, McGreevy (2010), The roles of equine ethology and applied learning theory in horse-related human injuries, Journal of Veterinary Behavior (2010) 5, 324-338.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?