Hevosten käytäväkeskustelut ja lappukulttuuri

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Oletko koskaan miettinyt, mitä hevoset ajattelevat sinusta? Mennään hetkeksi kuvitteellisen tilanteeseen, jossa hevoset keskustelevat keskenään tallin ihmisistä.

Poku: siis voi ei, mulle on laitettu tänään tunnille Liisa. Mä en kestä, kun se on aina niin hapan ämmä. Se on oikeesti tosi hankala, se voi näyttää ystävälliseltä, mutta heti jos ei ole skarppina tilanteessa, se kokeilee. Varsinkin uusilla hevosilla se kokeilee herkästi, että mitä niille saa tehdä ja mitä ei. Se saattaa yhtäkkiä mäjäyttää kannukset kylkiin ja se on kuulemma tehnyt sitä aina, ei tähän ongelmakäytökseen ole löytynyt mitään syytä. 

Polle: olkaa tosi varovaisia tän Heikin kanssa. Se on kuulemma nyt pari kertaa vetänyt hirveet raivarit pesukarsinassa. Onkohan sillä jo ollut se fyssari, ehkä se on niin jumissa jostain? Jos se ei lopeta tätä, pitää miettiä soveltuuko se ylipäänsä tähän ympäristöön. Meillä on täällä kuitenkin lapsihevosiakin, ei niille voi tollasta hullua laittaa. 

Ketsu: tää Pirjo on mielenkiintoinen tapaus. Se saattaa saada hepulit kesken tunnin – se vaan alkaa riehua ja huutaa. Poku kuulemma sai sen menemään tosi nätisti viime tiistaina, mut muilla se on ollut ihan hirvee viime aikoina. Se on hoitotilanteessa tosi levoton ja aina sillä on ne piskit mukana. Se ei yhtään kestä olla muista erossa, sen pitää taukoamatta kälättää jonkun kanssa. 

Virma: Jonna on taas kuvioissa. Sillä on nyt viime aikoina ollut tosi isoja asenneongelmia, aina kun yritän tehdä laukkaympyrää, se vetää naruista ja vetää pään linkkuun. Enkä tajua, mistä tää jatkuva piiskan käyttö oikein taas kertoo. Sehän nyt on pissis, kaikkihan sen tietää, mut joku roti pitäis tossakin olla. Sen käsiä kannattaa oikeesti varoa, se on vissiin siellä Euroopassa oppinut nojaamaan tosi voimakkaasti ohjiin. 

Mietitään vielä hevosten viikkopalaveria, jossa suunniteltiin ratsastajien paitoihin tulevat infotekstit.

Keijo: VARO suitsiessa – saattaa napata korvasta kiinni!

Kaisa: Huutaa ja läpsii.

Kikka: Varo satuloidessa, saattaa lyödä varoittamatta mahaan.

Ken: Ryysää ja riuhtoo taluttaessa.

Kuulostaako tutulta? On tietenkin asiallista kertoa ihmisille hevosista. Lähtökohtaisesti laputus- ja juoruilukulttuuri harvoin johtaa mihinkään hyvään, koska a) jokainen hevonen on hengenvaarallinen ilman lappuakin ja b) mitä enemmän hevosesta ajatellaan ja puhutaan negatiiviseen sävyyn, sitä enemmän sen negatiiviset piirteet korostuvat ja sitä vähemmän pidetty siitä tulee. Älä juoruile hevosista tai puhu niistä pahaa, se voi pahimmillaan heikentää niiden hyvinvointia. Lappu tai juoru ei muuta hevosen käyttäytymistä mitenkään. Usein juuri tästä johtuen juorut elävät jopa pidempään kuin hevoset ja samat laput ovissa uusitaan vuodesta toiseen. 

Jokainen tietää lähipiirissään vähintään yhden tappajahevosen, jota käsitellään maineensa mukaisesti. Harvoin tulee mieleen selvittää, millaisesta tapauksesta maine on saanut alkunsa. Oliko se ehkä potku lääkintätilanteessa? Millä tavalla normaali lajityypillinen puolustuskäyttäytyminen tekee hevosesta tarkoituksellisen tappajan? 

Oma asenne syntyy tiedosta ja tunteesta. Tietoa on helppo saada lisää, mutta tunnetta saattaa olla hankalampi muuttaa. Omia uskomuksia voi olla vaikea kyseenalaistaa. Mitä jos unohdettaisiin negatiivinen, huonoa ilmapiiriä ruokkiva laputtaminen ja puhe ja keskityttäisiin positiivisiin asioihin? 

Missä asiassa juuri sinun hevonen on mahtava? Tee lappu oveen, kerro kaverillekin. Puhu hevosista selän takana vaihteeksi hyvää. Haastan kaikki mukaan, testataan miten positiivinen ajattelu ja puhe vaikuttavat tekoihin ja tallin ilmapiiriin. 

Ajatelkaa, jos karsinoiden ovissa olisi lappuja tähän tyyliin: rakastaa mahan alta rapsuttamista. Tekee mahtavaa keskiravia. Seisoo hienosti paikoillaan selkäännousun aikana. Anna omena satuloidessa. Tykkää lämpimällä vedellä pesemisestä. 

#puhutaanhevosistahyvää

Mitä mielessä?