Tässä kirjoituksessa käydään läpi syitä, miksi kissa ei käytä hiekkalaatikkoa.
Joka kymmenes kissa kärsii hiekkalaatikkostressistä, ja ongelma on yleinen syy luopua kissasta. Aina kun kissa lopettaa hiekkalaatikon käytön, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kissalla saattaa olla kipuja tai sairaus, joka ongelman aiheuttaa ja on kissaa kohtaan reilua, että sairaus suljetaan taustalta pois.
Ennaltaehkäisy on paras tapa hoitaa hiekkalaatikko-ongelmia, koska kun ongelma on päällä, tilanne voi äityä sietämättömäksi ja jaksaminen tulee ongelmaksi. Ongelma voi alkaa hyvin pienestä syystä, joka ei välttämättä liity hiekkalaatikkoon mitenkään. Siksi ongelmia on joskus hankala ratkaista.
Vältä näitä virheitä!
Kissa ei näytä sairaalta, mutta se voi olla vakavasti sairas. Älä luota omaan arvioosi kissan terveydestä, koska kissa on erittäin taitava peittämään kivun. Älä jää odottelemaan, että ongelma ratkeaa itsestään. Muista, että kissa haluaa käyttää laatikkoa, ja jos se ei käytä, sillä on joku syy siihen.
Kissa tottuu laatikolla käydessään siihen, miltä hiekka (tai valitettavasti joku muu materiaali) tuntuu varpaissa ja hakee samaa tunnetta uudelleen. Mikäli hiekkalaatikolla käymisessä ei ole ongelmaa, älä muuta mitään! Äkillinen hiekan vaihto voi saada aikaan mittavan ongelmavyyhdin. Jos haluat vaihtaa jostain syystä hiekkaa tai laatikkoa, tee se ekstralaatikolla.
Pieni stressi tai jännite kahden kissan (tai kissan ja omistajan tai kissan ja koiran) välillä voi johtaa laatikon hylkäämiseen. Älä jätä tätä asiaa huomiotta, kun suunnittelet muutoksia kodin eläinkantaan. Tee yhdistämiset ja mahdolliset erottamiset minimistressillä, koska vaiva on siinä kohtaa pieni mahdollisiin ongelmiin verrattuna. Älä myöskään omalla toiminnallasi aiheuta kissalle stressiä – viattoman tuntuinen komentaminen tai suihkupullolla suihkuttaminen voi tuntua hyvältä idealta, mutta se voi johtaa paljon suurempiin ongelmiin mm. hiekkalaatikon kanssa. Pidä suhteenne kunnossa!
Kissa ei aina ole hiekkalaatikkokäyttäytymisessään johdonmukainen. Vaikka se ei käyttäisi varalaatikkoa ollenkaan, se on silti syytä pitää olemassa. Älä poista niin sanottuja saavutettuja etuja, vaan huolehdi siitä, että palvelutaso pysyy korkeana. Hiekkalaatikosta pitäisi löytyä päivittäin 2-4 pissat ja 1-2 isommat asiat kissaa kohti. Laatikko on helposti täynnä, jos siivousväli venyy ja kissoja on useampi. Laatikoiden määrä ja koko on erityisen tärkeä asia!
Huomioi pienet merkit
Hiekkalaatikko-ongelma voi syntyä sairauden, stressin tai lukuisten muiden syiden takia. Varsinaista ongelmaa saattaa edeltää se, että kissa käy laatikolla, mutta ei tee sinne mitään tai että kissa lopettaa hiekan kaivamisen tai peittämisen.
Kissalla voi olla myös vaikeuksia mennä laatikkoon, varsinkin jos laatikko on liian pieni ja häntä ei mahdu sisälle kunnolla. Reunan yli kiipeäminen voi niin ikään olla haastavaa. Kissa haluaa laatikolla ollessaan nähdä ympärilleen, mutta ei halua tulla ahdistetuksi laatikkoon. Hiekkalaatikkokäyttäytyminen koostuu monista pienistä palasista, joiden tärkeyden ja merkityksen ymmärtää vasta silloin, kun kaikki ei suju kuten pitäisi.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon hiekkalaatikko-ongelmissa ja miten ongelmia voi ratkoa.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.