Huolehdi koiran levosta – viisi vinkkiä

Vähäiset unet yhdistettynä kotona pyöriviin lomalaisiin saattaa kiristää koiran hermoja. Osa koirista kuuluu siihen seuralaistyyppiin, joka ei koskaan mene nukkumaan ennen muita. Vaikka niitä väsyttäisi, ne eivät malta tai osaa mennä ajoissa nukkumaan. Ne eivät halua vetäytyä ihmisten luota omaan rauhaan, vaan jäävät keikkumaan yliväsyneinä hereille.

Ja mehän kaikki tiedämme mitä siitä seuraa, kun ei saa riittävästi nukuttua…

Liian vähäinen uni stressaa koiraa ja saa aikaan myös muita ikäviä ilmiöitä. Väsyneenä koira reagoi herkemmin pieniinkin asioihin; se voi ärähtää herkemmin ihmisille tai koirakavereilleen tai se saattaa ylireagoida sille tutuissa tilanteissa. Väsyneenä ja pinna kireällä eivät hauskatkaan asiat innosta, namit eivät nappaa ja tunnelma on muutenkin valju.

Koiran olisi hyvä osata rentoutua ja nukkua muulloinkin kuin fyysisen rasituksen jälkeen. Mikäli ajatellaan niin, että koira nukkuu automaattisesti hyvin jos sillä on riittävästi aktiviteettia, saatetaan olla pahasti hakoteillä. Koiran voi opettaa nostamaan omaa hyvinvointiaan opettamalla se nukkumaan, vaikka ympäristössä on hälinää.

Koira paikkaa univajeensa omatoimisesti, kun sille tulee siihen mahdollisuus. Pitkän hellejakson aikana palautumista ei välttämättä tapahdu, jos viilennystä ei saada aikaan. Kuvittele itse kuinka mukavaa olisi pyöriä kovassa helteessä pilkkihaalari päällä ihmisten seassa, esimerkiksi festareilla. Jokainen, joka on herännyt tulikuumasta teltasta hiestä märkänä pystyy samaistumaan koiran fiilikseen, kun sillä on liian kuuma nukkua.

Sama pätee loma-aikoihin – kun ihmiset ovat jatkuvasti kotona, koira ei pysty käyttämään tärkeää yksinoloaikaa lepäämiseen.

Mitä sitten voi tehdä, jotta kaikki pysyisivät mahdollisimman tyytyväisinä?

1. Varmista, että koiralla on aitoja mahdollisuuksia päiväuniin. Koira tarvitsee pitkiä, palauttavia päiväunia.
2. Mikäli koira ei itse osaa levätä, auta sitä tekemään oikeita valintoja.
3. Varmista, että koiralla on sopiva makuupaikka sopivalla sijainnilla, jossa se saa hyvät unet.
4. Pidä huoli siitä, että koiralle ei tule tukalan kuuma. Tarvittaessa paksu turkki täytyy leikata, jos muita viilennystapoja ei ole. Ei ole normaalia, että koira läähättää koko ajan.
5. Opeta koiralle lepäämiseen liittyvät tukitaidot ja opeta se kertomaan kun se on väsynyt.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron lisää nukkumiseen ja rauhoittumiseen liittyvistä tukitaidoista.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

2 vastausta artikkeliin “Huolehdi koiran levosta – viisi vinkkiä

  1. Meiju Luoma-Nirva sanoi:

    Voisiko nämä harjoitukset käydä myös meidän tilanteeseen: kun itse lähden pois ja koirat jäävät miehen kanssa? Koirat menevät nukkumaan ulko-oven luo (normaalisti nukkuvat olo-huoneessa) ja pienimmästäkin rapun äänestä pingahtavat ylös odottaen paluutani. En tiedä saavatko koirat oikeasti tällöin lepoa. Mieheni on myös hieman pahoillaan tästä, ottaen koirien käytöksen ehkä hieman henkilökohtaisesti. Ihan kuin hän ei koirille riittäisi. Olisi kiva jos koirat voisivat levätä kunnolla ja viihtyä myös pelkästään mieheni seurassa. Kyse mielestäni ei ole siitä, etteikö koirat pitäisi hänestä, mutta ovat ehkä nyt liian tottuneita siihen, että olen aina kotona..? Onko vinkkejä?

    • Jaana sanoi:

      Ilman muuta voi tehdä tuossa tilanteessa! Hyvä idea ?

Mitä mielessä?