Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Moni on varmaan huomannut, että normihevosta ei hirveästi kiinnosta tarhaan virikemielessä pystytetyt esteet. Mieluiten hevonen kiertää esteen, seuraava vaihtoehto on astua esteen yli ja vain harva hevonen hyppää vapaaehtoisesti esteen yli. Esteiden kiertely näyttää olevan hevosille tyypillistä käyttäytymistä, joten voimme ensi kerralla maahankaivettuja ylittäessämme tuntea suurta kiitollisuutta, jos se elukka suostuu ylipäänsä mitään ylittämään.

Ensin hevosille tehtiin vapaavalintatesti; ne saivat valita pidemmän reitin tai lyhyemmän reitin, jossa oli ylitettävä este. Reitin lopussa ne palkittiin ruokapalkalla. Estettä korotettiin asteittain nollasta viiteenkymmeneen senttiin. Kun estekorkeus nousi puoleen metriin, vain alle puolet hevosista halusi ylittää esteen. Keskimäärin kilpahevoset olivat tutkimuksen mukaan halukkaampia hyppääjiä kuin harrastehevoset. Nekin tosin halusivat mieluummin kiertää kuin hypätä puolen metrin esteen. Nyt puhutaan todella pienistä esteistä.

Hevosen voi toki kouluttaa tykkäämään hyppäämisestä, joka periaatteessa on eteen-merkin äärimuoto. Esteillä kannattaa maksimoida onnistumiset ja rakentaa hevoselle hyvä asenne hyppäämistä kohtaan. En usko, että estekujaan muovipussiraippojen kanssa ajaminen on paras tapa rakentaa rohkeutta, onnistumisia ja hyvää asennetta hyppäämiseen. Puhumattakaan tahallisista teoista; epäonnistumisten aiheuttaminen on varsin lyhytnäköistä, koska vaikka hevonen voi tulla varovaisemmaksi esteen sekaan rysäyttämisen myötä, hyvin todennäköisesti esteillä tulee ilmenemään muita, vakavampia ongelmia jatkossa.

Miten estehevosen asennetta arvioidaan? Millä perusteella se on rohkea esteillä, jos sillä ei ole vaihtoehtoja? Riittääkö se, että hevonen on sairaalloisen varovainen ja pelkää kuollakseen puomiin osumista vai pitäisikö sen nauttia esteiden ylittämisestä? Ja jos sen pitäisi nauttia, mistä tiedät että se tekee niin?

Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research 2013

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?