Hyppimättömyystreenin monta ulottuvuutta

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hyppiikö koirasi vieraita vasten? Haluaako se tervehtiä perusteellisesti kaikki ihmiset treenikentällä? Hyppiminen on täysin normaalia, mutta joillekin se on myös ongelma, josta pitäisi päästä eroon. Usein hyppivä koira on kiinnostunut vieraista hyvällä tavalla ja sillä on hyvä itseluottamus suhteessa sosiaalisiin tilanteisiin ihmisten kanssa – varaukselliset koirat toki hyppivät myös, mutta ehkä harvemmin kuin innokkaat.

Ennen kuin leimataan hyppiminen automaattisesti kansioon “ongelmat”, pohditaan hetki mitä kaikkea tilanteeseen liittyy. Vaikka ongelma näyttää simppeliltä ratkaistavalta, se sisältää monta puolta ja harkittavaa asiaa.

Mistä on kyse?

Kuvitellaan tilanne, jossa koira haluaa hyppiä ihmisiä vasten ollessaan hihnassa ja vaikkapa treenikontekstissa. Tämä näkyy usein niin, että kun ihminen tulee koiran havainto- ja toimintakenttään, se laukaisee koirassa hirvittävän innonpuuskan. Tervehtiminen voi olla paljon innokkaampi kuin kotona vastaavassa tilanteessa tai se voi olla laimeampikin, riippuen koirasta.

Yleisellä tasolla ihmisistä kiinnostuminen on hyvä asia, joka vain ilmenee ylitsevuotavana tervehtimisenä. Toiminnassa voi toki olla mukana myös stressinpurkua ja sijaistoimintaa, jotka vaativat hieman pidempää havainnointia. Periaate on siis hyvä, mutta ilmenemismuoto ja koiran motivaation taso tervehtimiseen voi olla treenitilanteessa kiusallisen suuri.

Mitä voi tehdä?

Onko nollatoleranssi hyvä ratkaisu? Joskus ajattelin, että on selkeää, kun on selvät periaatteet, joiden mukaan toimitaan. Sittemmin olen muuttanut hieman näkökulmaa ja tullut siihen tulokseen, että koiraa vastaan taisteleminen ei ole järkevää, varsinkaan kun koiralla liittyy positiivisia tunteita suhteessa kyseiseen “häiriöön”. Miksi ihmeessä estäisin tai kieltäisin jotain, joka on koiralleni tärkeintä ikinä?

Kieltämispolitiikassa koira tuskin unohtaa, että ihmisiä on olemassa ja vaikka sille opetettaisi korvaavaa toimintaa hyppimisen tilalle, se voi turhauttaa koiraa, jos se kokee että jotain tärkeää estetään. Turhautuminen taas voi johtaa siihen, että sitten joskus jos tai kun koira pääsee, luvalla tai karkaamalla, on reaktio tavallistakin voimakkaampi. Mikäli koira on kiinnostunut ihmisistä, et välttämättä voi namin kanssa voittaa tätä ottelua. Kannattaa suosiolla valita sellainen palkkio, joka toimii!

Jokaiselle koiralle voi suunnitella oman tyylin moikkaamiseen erilaisine tukitreeneineen. Videolla esittelen palkka-palkka-version!

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki liki 200 aiemmin julkaistua videota. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääse tsuljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?