Koira hyppii ihmistä vasten, koira tervehtii yli-innokkaasti, koira riehaantuu kun tulee vieraita, koira haukkuu ovikellolle, koira vahtii asuntoa, koira haukkuu pihalla ja niin edelleen – koirien suhteet ihmisiin aiheuttavat monenlaista haastetta koirien omistajille.
Moni koiranomistaja tavoittelee koiralleen välinpitämätöntä suhtautumista ihmisiä kohtaan ja joskus tätä pidetään jopa itsestäänselvyytenä. Koiran ihmissuhteet voivat olla hyvinkin värikkäitä – osalle koirista vieras ihminen edustaa aina uhkaa, osalle ihminen on aina mahdollisuus, ja ehkä valtaosa koirista määrittää suhtautumistyylin ihmiseen vallitsevan tilanteen kautta. Koira voi siis suhtautua hyvin eri tavoin ihmisiin erilaisissa tilanteissa; esimerkiksi monelle koiralle ihmiset ovat täysin ok, kunnes ne yrittävät koskettaa koiraa. Joillekin koirille ihmiset ovat ok muualla paitsi kotona ja joillekin koirille ihminen on uhka vain pimeässä metsässä.
Tilannekohtaisuus on hyvä asia, ja sitä voi myös käyttää hyödyksi kun koiralle opetetaan uusia tapoja kohdata ihmisiä.
Kun koira hyppii vasten ja haukkuu – selvitä syy
Aiemmissa vaiheissa kouluttajapolulla halusin hypätä syiden yli suoraan uuden toiminnan opettamiseen. En välittänyt siitä, mikä syy koiralle on toiminnan taustalla, vaan pidin oleellisempana harjoitella uutta, toivottua tapaa tervehtiä ihmisiä. Tässä suhteessa olen muuttanut ajatteluani, koska syiden selvittäminen nopeuttaa tilanteiden ratkomista huomattavasti. Syyn selvittämiseen riittää se, kun asetut hetkeksi koiran asemaan ja kysyt, mitä koira mahdollisesti kokee kyseisessä tilanteessa. Syy on tärkeä selvittää, koska se määrittelee millaisia harjoituksia kyseisen koiran kanssa kannattaa tehdä.
Koira haukkuu ihmisille ja hyppii monesta syystä
Jos olisi olemassa kaikenkattava toimi näin-opas koiranomistajille, siinä luultavasti neuvottaisi, että tärkeintä on pitää koira rauhallisena ihmisten lähellä, palkita sitä ja tarvittaessa ottaa lisää etäisyyttä ihmisiin. Koiralle opetettaisi ihmisten kohteliasta tervehtimistä ja sitä palkittaisi kun neljä tassua ovat maassa. Tällaisia yleispäteviä ohjeita voi antaa silloin, kun koira suhtautuu ihmiseen neutraalisti. Ongelma kuitenkin on siinä, että mikäli koira suhtautuu ihmiseen neutraalisti, sillä harvemmin on mitään haasteita kohdata ihmisiä. Jos taas kohtaamisessa on haasteita, ei voi ottaa harjoitteluun neutraalia lähestymistapaa.
Ihmisharjoittelu on vaikeaa sekä koiralle että omistajalle
Jos olet yrittänyt edellä mainittua neutraalia kouluttamista joskus, olet luultavasti huomannut, että se voi kariutua heti alkuunsa. Koira ei välttämättä pysy rauhallisena ollenkaan kun ihminen on näköpiirissä, se ei läheskään aina ota mitään palkkaa vastaan kun ihminen on esimerkiksi näköetäisyydellä, eikä asunnossa tai pihalla saa sellaista etäisyyttä ihmisiin, joka riittäisi rauhoittamaan koiraa. Tervehtiessä neljä tassua eivät pysy maassa eikä koiralle annetuilla palkkioilla ole minkäänlaista arvoa välttämättä ja rauhallisuudesta ei ole tietoakaan, ihmisiä jännittävä koira saattaa reagoida voimakkaasti ja yllättäen. Tämä on aivan normaalia ja näistä ongelmista huolimatta pystyt harjoittelemaan ihmiskohtaamisia tehokkaasti, kun muutat harjoittelun periaatetta.
Koira oppii konseptit ja niitä voi myös hyödyntää
Koira oppii ryhmittelemään erilaisia tilanteita konsepteihin, eli vaikka yksittäinen tilanne voi olla hyvin erilainen, koiralle se voi silti edustaa tiettyä tapahtumatyyppiä, eli konseptia. Konseptien avulla koiralle voi opettaa esimerkiksi tervehtimistä eri tilanteissa, vieraan ihmisen koskettamista ja niin edelleen. Konseptit muodostuvat helposti arjessa ja koira niputtaa samankaltaisia tilanteita yhteen. Toisaalta konsepteja voi opettaa tietoisesti.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-ja koiraVIPPI jäsenenä näet tallenteen kysy & vastaa -zoomista, jossa käydään läpi sitä, miten harjoittelua voi pilkkoa, kun kyseessä on ihmiskohtaamiset.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.