Ihmisten tervehtimisen harjoittelu

Koira voi suhtautua ihmisiin monella tavalla

Yksi tärkeimmistä asioista, jonka olen oppinut erilaisten koirien kautta on se, että ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia. Ihmisten tervehtiminen ja ihmisiin suhtautuminen ovat itse asiassa aika hankalia asioita opettaa, kun tilanteisiin voi liittyä itselläkin pelkoja; mitä jos se ei olekaan sosiaalinen, mitä jos se on liian sosiaalinen?

Tilanteet ovat monesti nopeita ja niihin voi liittyä paineita ohjata koiraa jotenkin. Koiran pitäisi sitä ja tätä eikä se koskaan saisi tätä ja tuota. Harjoittelun voi valtaosin onneksi hoitaa näiden kohtaamistilanteiden ulkopuolella ja näin kannattaa myös toimia. Koira voi oppia konseptin tervehtimiseen ensin tuttujen kanssa – on huomattavasti todennäköisempää että homma toimii tämän jälkeen myös vieraiden kanssa.

Yksi haaste on se, kun pitäisi miettiä miten koko kuvio menee, jotta sitä voisi harjoitella. Ollaanko eteisessä vai pihalla? Mitä koira tekee koko tilanteen jälkeen? Mitä se tekee ennen sitä? Tavoitteena ”mitä tahansa kunhan se ei hauku tai hypi” on tietenkin ihan hyvä, mutta miten se puretaan konkreettiseen harjoiteltavaan muotoon, jotta siitä ei tulisi pelkkää estämistä?

Vieraiden tervehtiminen on monitahoinen tilanne

Voisi kuvitella että henkseleistään irtoavalle koiralle ei ole mitään merkitystä sellaisella harjoituksella, jossa se odottaa palloa alustalla. Itse asiassa nämä tukitaidot voivat nousta jopa ratkaisevaan rooliin oikeassa tilanteessa, joten niiden arvoa ei kannata väheksyä. Mitä paremmin koira osaa asiat ilman vieraita, sitä paremmin ne sujuvat vieraiden kanssa.

En itse kuitenkaan ole sitä laitaa, jossa vieras on puhdas häiriö ja tavoite olisi pitää koiran huomio koko ajan muualla tai koira koko ajan herkkujen avulla paikoillaan. Vieras on monesti niin tunteita herättävä, että siihen on hyvin haastava valmentaa koiraa perinteisen häiriöharjoittelun kautta.

Koirat voidaan vieraiden suhteen jakaa kahteen leiriin, mikä vaikuttaa harjoittelun suunnitteluun hyvin paljon. Osalle koirista vieraat ovat innostuksen lähde ja ne suhtautuvat vieraisiin toiveikkaasti. Osalle koirista taas vieraat ovat ristiriitaisten tunteiden tai pelon kohde, vaikka ne menisivät tuulikaappiin vastaan.

Tämä ero on otettava huomioon, jos halutaan aito motivaatio mukaan peliin ja nopeita tuloksia koiran ehdoilla. Ei ole mitään järkeä yrittää antaa vieraiden syöttää pelkäävää koiraa kädestä eikä toisaalta komentaa ja kieltää tai eristää yltiösosiaalista koiraa. Koiran motivaation vastaisilla toimilla yleensä ongelma voi pahentua, eikä tulokset välttämättä ole pysyviä. Koira voi hakea herkkuja vierailta, mutta entä sitten kun joku aivastaa tai kumartuu? Koira säikähtää yleensä uudestaan ja alkaa haukkua. Toisaalta sosiaalinen koira kokee pettymyksiä uudestaan ja uudestaan ja voi turhautua pahasti.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi perusharjoitukset sekä pelokkaalle että innostuvalle koiralle koiran aito motivaatio huomioiden.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?