Irti, kiitos, anna, luovuta – älä pidä tätä itsestäänselvyytenä
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Oletko huomannut, että mitä enemmän kaivat koiran suusta lenkillä löydettyjä aarteita, sitä vähemmän se niitä esittelee? Tai mitä enemmän periaatteellisesti yrität pitää lelusta kiinni, sitä enemmän koira innostuu? Tai oletko huomannut, että matalilla kierroksilla vaihdantatalous toimii, mutta innostuessaan Musti ei päästäkään irti?

Hetkeäkään ei kannata kuvitella, että koiran kaltaiselle eläimelle irti päästäminen olisi helppoa tai yksinkertainen ratkaisu – päinvastoin, se on yksi vaikeimmista asioista. Olisi eri juttu, jos koira olisi vaikkapa laiduntaja; marsun kanssa harvemmin tulee lelusta irrottamisessa ongelmia.

Samasta asiasta voi puhua moneen sävyyn. Voidaan sanoa, että koiran pitää aina irrottaa otteensa tuotteesta, kun omistaja niin käskee. Voidaan myös sanoa, että koira pitää opettaa irrottamaan otteensa. Kyse on samasta asiasta, mutta ensimmäinen viittaa siihen, että kyseessä olisi itsestäänselvyys, koiran perimään koodattu asia, jonka odotetaan tapahtuvan ja johon ei voisi itse vaikuttaa. Toinen taas viittaa siihen, että koiran osaamisesta vastuu on omistajalla.

Irti päästämistä voi lähestyä monesta suunnasta – voidaan ajatella, että se on mekaaninen temppu, jota viedään häiriöihin ja uskalletaan vähitellen myös painaa kaasua. Voidaan myös ajatella, että fiilis on tärkein; että suurempi merkitys on asennetyöllä kuin tekniikalla. Kyse on koirasta riippuen varmasti näiden yhdistelmästä.

Jatka lukemista liittymällä jäseneksi!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Hanki Maksullinen jäsenyys nähdäksesi piilotetun sisällön.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

5 kommenttia kirjoitukseen “Irti, kiitos, anna, luovuta – älä pidä tätä itsestäänselvyytenä

 • kesäkuu 27, 2018 at 5:43 pm
  Permalink

  Mitenkä tällaisen harjoituksen sitten lopettaa? Koira kun ei väsy ikinä 😀 lopettaminenkin on pettymys koiralle?

  Reply
  • kesäkuu 27, 2018 at 10:38 pm
   Permalink

   Mitä pidempään jokin toiminta jatkuu, sitä matalammaksi tulee kynnys vaihtaa toiseen toimintaan. Tätä kannattaa hyödyntää, eli lopettaa harjoitus johonkin toiseen, yhtä hauskaan juttuun.

   Reply
 • kesäkuu 28, 2018 at 7:41 am
  Permalink

  Koirallani on yksi lempilelu (kuminen pallero), mikä on maailman ihanin. En ole keksinyt mitään mikä olisi koirani mielestä parempaa kuin se, ei edes vaihto täysin samanlaiseen leluun tai ruokaan onnistu vaan koira haluaa aina sen saman vanhan palleron. Koira voisi nujuta sen kanssa tuntikausia ja vahtii sitä, etten vaan ota pois. Antaa kyllä kiltisti jos pyydän, mutta on selvästi pettynyt, jos en anna sitä takaisin. Pitäisikö minun antaa koiran pitää pallo niin kauan, että se kyllästyy siihen ja ottaa se pois vasta sitten? Vai pitää lelu aina saatavilla? Silloin sen arvo ehkä laskee eikä sitä voi enää käyttää palkkiona niin hyvin?

  Reply
  • kesäkuu 28, 2018 at 10:00 am
   Permalink

   Joo, voisit kokeilla sitä, että käytät kyseisessä pelissä muita leluja ja leikin päättymisestä annat tuon superlelun, jota et ota pois 🙂 Kuulostaako järkevältä?

   Reply
   • kesäkuu 28, 2018 at 10:11 am
    Permalink

    Kuulostaa! Kokeilen 🙂

    Reply

Mitä mielessä?