Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koirat ovat mestareita tulkitsemaan ihmisen eleitä ja vihjeitä ja toimimaan näiden vihjeiden perusteella. Tämän kyvyn katsotaan kehittyneen 10 000 vuoden yhteisen historian aikana.

Belgiassa haluttiin selvittää, miksi virkakoirat eivät aina toimi kuten niiden tulisi toimia ja verrattiin kahta erilaista koulutusmenetelmää. Kontrolliryhmän koiria koulutettiin perinteisellä armeijan menetelmällä ja testiryhmän koiria koulutettiin HFTP- (Human Familiarization and training program) ohjelman mukaan. HFTP- ohjelma perustuu positiiviseen vahvistamiseen; lisäksi ohjelmassa on enemmän vuorovaikutusta koiran ja ohjaajan välillä, koiran valintaperusteina on leikkisyys ja sosiaalisuus sekä rohkeus, ohjaajille toteutettu teoriajakso koulutustekniikoista, koirankoulutusopas sekä erityinen totuttautumisjakso koiran kanssa.

Tutkimuksessa havaittiin selkeä ero kahden eri koulutusmenetelmän välillä. Koiran ja ohjaajan välisen vuorovaikutuksen suurempi määrä ja parempi laatu näyttää tehostavan koulutusta. HFTP-ryhmän koirat suoritutuivat sekä tottelevaisuus- että suojelutesteistä paremmin kuin kontrollisryhmän koirat. Suurin ero oli suojelukoulutuksen irrottamisessa, jossa koirien suoritus parani 94 % kontrolliryhmään verrattuna – useampi koira irrotti otteensa ensimmäisestä komennosta.

Uudella menetelmällä koulutetut koirat olivat vähemmän stressaantuneita, pelkäsivät vähemmän ohjaajiaan, tottelivat useammin ohjaajien komentoja ja olivat keskittyneempiä tehtäviä suorittaessaan kuin perinteisillä menetelmillä koulutetut koirat. Uudella menetelmällä koulutettujen koirien hyvinvointi parani.

Haverbeke, Messaoudi, Depiereux, Stevens, Giffroy, Diederich, (2010), ‘Efficiency of working dogs undergoing a new human familiarization and training program’, Journal of veterinary behavior 5: 112-119.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Itsevarma ja luottavainen koira pystyy hyviin suorituksiin

Mitä mielessä?