Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

On olemassa useita koiranomistajan muistilistoja ja toimi näin-listoja. Tein omani.

 1. Tutustu koirarodun käyttötarkoitukseen ja historiaan ennen ostopäätöstä ja pohdi tarkkaan millaisen koiran sinä ja perheesi haluatte
 2. Anna pennulle parhaat mahdolliset eväät: osta vastuulliselta kasvattajalta, ruoki laadukkaasti, sosiaalista huolellisesti ja kouluta perusasiat (hihnakävely, yksinolo, luoksetulo, hoitotoimet ja istuminen)
 3. Anna koirallesi mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, vaikka se aiheuttaisi sinulle lisätyötä, kuten pesua, siivoamista ja kuivaamista. Näin varmistat, että koirasi voi hyvin.
 4. Yritä asettua koirasi asemaan silloin tällöin. Onko elämä mielekästä? Mieti mitä voisit tehdä, jotta suhteenne olisi mahdollisimman hyvä. Älä pidä koiraa orjanasi.
 5. Yritä puuttua mahdollisiin käytösongelmiin ajoissa. Iäkäs koira ei halua kodinvaihtajaksi.
 6. Muista, että sinulla on vastuu koirastasi koko sen elämän ajan. Sinun vastuullasi on koiran hyvinvoinnista huolehtiminen. Älä laita koiraa kiertoon.
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

4 kommenttia kirjoitukseen “Jaanan kuusi koirahuomiota

 • 22.11.2011 at 19:17
  Permalink

  Hyvä lista, aika lailla niitä samoja juttuja kuin muuallakin. Mikä ei toisaalta ole välttämättä huono asia, oikeastaan päin vastoin. Olet kokenut asiat tärkeiksi, ja muut on samaa mieltä. Hienoa!
  Mutta yksi asia: miten istumisen opettaminen liittyy hyviin elämän eväisiin? Vai tarkoitatko sinä, että aivotoimintaa/kuria ja järjestystä/hallintaa/tms. pitäisi opettaa, eikä niinkään pelkkää istumista?

  Reply
 • 23.11.2011 at 16:33
  Permalink

  Esim. koirakerhojen järjestämillä pentukursseilla opetaan pennuille ja nuorille koirille – sekä ensisijaisesti niiden omistajille, kuinka pennulle opetaan – hihnakävely, yksinolo, luoksetulo ja istuminen. Istumisen opettaminen kuuluu siis siinä mielessä perusasioihin, jotka koiran tulee osata.

  Reply
 • 31.7.2012 at 13:07
  Permalink

  Yksi tärkeä pointti, mitä aivan liian vähän tolkutetaan ensikoiraa hankkivalle on rodussa kulkevat sairaudet. On fakta, että osa roiduista sairastelee enemmän kuin toiset ja toisilla tulee kilometrit täyteen hyvin aikaisin. Jotta säästyisi suurilta eläinläkärikuluilta ja liioilta suruilta ja huolilta, kannattaa valita “terve” (jos sellaisia onkaan) rotu. Terveimmät taitavat olla alkuperäisrotuja, jotka valitettavast on vaikeammin koulutettavissa ja sovetuvat huonommin kaupunkioloihin ja vain seurakoiriksi. Rodun suuri suosiokaan ei tee rodulle hyvää, “muotikoirat” jalostetaan monesti pilalle suuren kysynnän vuoksi. Eri rotuihin kannattaa tutustua huolellisesti myös terveyden osalta! (..kaikillehan voi sattua onnettomuuksia ja “maanantaikappaleita” mahtuu joka rotuun, mutta ei kannata “kaivaa verta nenästä” hankkimalla jo valmiiksi koiraa jolla on huonommat lähtökohdat elää terve elämä)

  Reply
  • 31.7.2012 at 13:09
   Permalink

   Kyllä, näin on.

   Pitäisi olla olemassa tilastoja terveimmiksi rankatuista roduista. Yritin sellaisia etsiä, mutten mistään löytänyt. Vakuutusyhtiöt varmasti tietävät.

   Reply

Mitä mielessä?