On olemassa useita koiranomistajan muistilistoja ja toimi näin-listoja. Tein omani.

1. Tutustu koirarodun käyttötarkoitukseen ja historiaan ennen ostopäätöstä ja pohdi tarkkaan millaisen koiran sinä ja perheesi haluatte
  2. Anna pennulle parhaat mahdolliset eväät: osta vastuulliselta kasvattajalta, ruoki laadukkaasti, sosiaalista huolellisesti ja kouluta perusasiat (hihnakävely, yksinolo, luoksetulo, hoitotoimet ja istuminen)
  3. Anna koirallesi mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, vaikka se aiheuttaisi sinulle lisätyötä, kuten pesua, siivoamista ja kuivaamista. Näin varmistat, että koirasi voi hyvin.
  4. Yritä asettua koirasi asemaan silloin tällöin. Onko elämä mielekästä? Mieti mitä voisit tehdä, jotta suhteenne olisi mahdollisimman hyvä. Älä pidä koiraa orjanasi.
  5. Yritä puuttua mahdollisiin käytösongelmiin ajoissa. Iäkäs koira ei halua kodinvaihtajaksi.
  6. Muista, että sinulla on vastuu koirastasi koko sen elämän ajan. Sinun vastuullasi on koiran hyvinvoinnista huolehtiminen. Älä laita koiraa kiertoon.

4 kommenttia kirjoitukseen “Jaanan kuusi koirahuomiota

• marraskuu 22, 2011 at 7:17 pm

Hyvä lista, aika lailla niitä samoja juttuja kuin muuallakin. Mikä ei toisaalta ole välttämättä huono asia, oikeastaan päin vastoin. Olet kokenut asiat tärkeiksi, ja muut on samaa mieltä. Hienoa!
    Mutta yksi asia: miten istumisen opettaminen liittyy hyviin elämän eväisiin? Vai tarkoitatko sinä, että aivotoimintaa/kuria ja järjestystä/hallintaa/tms. pitäisi opettaa, eikä niinkään pelkkää istumista?

• marraskuu 23, 2011 at 4:33 pm

Esim. koirakerhojen järjestämillä pentukursseilla opetaan pennuille ja nuorille koirille – sekä ensisijaisesti niiden omistajille, kuinka pennulle opetaan – hihnakävely, yksinolo, luoksetulo ja istuminen. Istumisen opettaminen kuuluu siis siinä mielessä perusasioihin, jotka koiran tulee osata.

• heinäkuu 31, 2012 at 1:07 pm

Yksi tärkeä pointti, mitä aivan liian vähän tolkutetaan ensikoiraa hankkivalle on rodussa kulkevat sairaudet. On fakta, että osa roiduista sairastelee enemmän kuin toiset ja toisilla tulee kilometrit täyteen hyvin aikaisin. Jotta säästyisi suurilta eläinläkärikuluilta ja liioilta suruilta ja huolilta, kannattaa valita “terve” (jos sellaisia onkaan) rotu. Terveimmät taitavat olla alkuperäisrotuja, jotka valitettavast on vaikeammin koulutettavissa ja sovetuvat huonommin kaupunkioloihin ja vain seurakoiriksi. Rodun suuri suosiokaan ei tee rodulle hyvää, “muotikoirat” jalostetaan monesti pilalle suuren kysynnän vuoksi. Eri rotuihin kannattaa tutustua huolellisesti myös terveyden osalta! (..kaikillehan voi sattua onnettomuuksia ja “maanantaikappaleita” mahtuu joka rotuun, mutta ei kannata “kaivaa verta nenästä” hankkimalla jo valmiiksi koiraa jolla on huonommat lähtökohdat elää terve elämä)

• heinäkuu 31, 2012 at 1:09 pm

Kyllä, näin on.

Pitäisi olla olemassa tilastoja terveimmiksi rankatuista roduista. Yritin sellaisia etsiä, mutten mistään löytänyt. Vakuutusyhtiöt varmasti tietävät.