Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Moni koira saa hepulin, kun kotiin tulee vieraita. Vieraat (ja tutut) usein tietoisesti ja tiedostamatta vahvistavat koiran hepulikäytöstä, kun he puhuvat koiralle, rapsuttavat sitä tai komentavat sitä. Kaikki nämä ovat palautetta, jonka koira voi ottaa palkkiona.

Paras keino hallita hepulia on kouluttaa koiralle näihin tilanteisiin korvaava käytös. Kannattaa ajatella koiran näkökulmasta; se saa yli-innokkaasta tervehtimisestä usein palkkioksi huomiota ja näin ollen käytös vahvistuu. Pian koira alkaa odottaa vieraita ja sen kierrokset nousevat yhä korkeammiksi, jolloin siitä tulee yhä riehakkaampi. On syytä ensin tiedostaa, vahvistaako itse mahdollisesti riehakkuutta. On järkevää noudattaa käytäntöä, jossa vain rauhallista koiraa palkitaan (kehutaan, rapsutetaan, tervehditään jne.). Kotiin tullessa tervehditään vasta kun koira on lopettanut riekkumisen. Aluksi aika tuntuu pitkältä, mutta lyhenee nopeasti, kun koira tietää mitä siltä odotetaan.

Koirien käytöstä on aina helpointa muuttaa kouluttamalla koiralle korvaava käytös kyseiseen tilanteeseen. Mietitään, mitä tarkalleen ottaen koiran haluttaisiin tekevän, kun vieraita tulee. Kun suunnitelma on valmis, aletaan järjestelmällisesti toteuttaa sitä askel askeleelta. Aluksi täytyy löytää sellainen vahviste, joka on koiralle enemmän tavoittelemisen arvoinen kuin vieraiden antama huomio. Yleensä kaikista tehokkain vahviste on ruoka.

Aluksi koulutetaan korvaava käytös niin, että se onnistuu ilman häiriöitä. Kun koira osaa ilman vieraita tehdä halutun asian, otetaan vähitellen häiriöt mukaan. Aluksi koira kannattaa siedättää niihin vihjeisiin, jotka ennakoivat vieraiden tuloa. Näitä ovat ovikellon ääni /koputus oveen. Avustaja soittaa ovikelloa tai koputtaa, ja samalla koiraa palkitaan halutusta käytöksestä. Kun ovikello tai koputus ei enää aiheuta koirassa reaktiota, voidaan siirtyä asteittain kohti sisääntuloa. Kaikkia välivaiheita tulee harjoitella useita kertoja.

Kun koulutus edistyy, voidaan ottaa mukaan harjoitusvieraat, jotka ohjeistetaan koiran huomaamattomuudesta. Alku tehdään kuten koira on oppinut. Koira vapautetaan paikaltaan tervehtimään vieraita, jotka eivät kuitenkaan noteeraa koiraa mitenkään ennen kuin se on rauhoittunut. Kun koira on rauhallinen, sen voi palkita makupalalla. Vieraiden tullessa koiralle voi myös antaa puruluun tai virikepallon, joka vie mielenkiintoa ihmisistä pois.

Monille riittää, kun tervehtimistä saadaan hiukan siedettävämmäksi. Korvaavaa käytöstä voidaan kuitenkin hioa loputtomiin, kuten muitakin temppuja.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?