Pyöröaitauskäsittelyn väitetään perustuvan samoihin signaaleihin, joita hevoset keskenään käyttävät; etenkin niihin signaaleihin, joilla vanhemmat hevoset viestivät nuoremmille. Pyöröaitauskäsittelyssähän ideana on saada hevonen seuraamaan ”johtajaa”, eli kävelemään ihmisen perässä.

Australialaistutkijat epäilivät ja päättivät testata käytännössä, mitä tapahtuu jos kaksi hevosta, nuorempi ja vanhempi, laitetaan pyöreään tarhaan. He esittelivät kaksi hevosta pyöröaitauksessa ja videoivat niitä. Hevosille ei tuntunut olevan merkitystä sillä, seuraako nuorempi hevonen vanhempaa. Ts. vanhempi hevonen ei ajanut nuorempaa takaa  jotta olisi saanut aikaan jonkinlaisen ”join-upin”. Hevoset viettivät aikaa eniten yli kymmenen metrin päässä toisistaan.

Tulokset kyseenalaistavat tulkinnat pyöröaitauskäsittelyn varsinaisesta ideasta sekä koko pyöröaitauskäsittelyn relevanssin koulutusmenetelmänä. Miten hevosia voisi kouluttaa niiden omalla kehonkielellä ja signaaleilla jos hevoset itsekään eivät näitä nimenomaisia join-upeja sun muita harrasta?

Warren-Smith, McGreevy, (2008), ’Preliminary investigations into the ethological relevance of round-pen (round-yard) training of horses’, Journal of applied animal welfare science 11:285-298.

0 kommenttia kirjoitukseen “Join-up – hevosten kieltä vai puppua?

• elokuu 18, 2010 at 6:19 am

Pyöröaitaus on keinona tehokas mutta jokseenkin brutaali. Sehän perustuu vain siihen, että eläin pakotetaan huomaamaan, ettei paon mahdollisuutta ole – juokse niin pitkälle kuin juokset, mutta kauemmas et pääse. Sitten vaan opetetaan, että seuraamalla ihmistä saat ehkä elää. Eläin joutuu taipumaan pedon palvelukseen.

• marraskuu 29, 2011 at 2:47 am

Esim. Robertsin tarkoitus pyöröaitaustyöskentelyssä ei ole juoksuttaa hevosta niin kauan kunnes se luovuttaa väsymykseltään…Haluaisin kuitenkin tietää lisää asiasta, vaikka Robertsin kirjan olenkin lukenut, joka kertoo tämän Join-upin perustuvan hevosten luontaiseen käyttäytymiseen. Missä tilanteessa ja miksi hevoset käyttävät Join-upin kaltaista käyttäytymistä, vai käyttävätkö lainkaan…